1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Свиневъдството и климатичните промени

Свиневъдството и климатичните промени

Цената вече не е единственият или основен параметър, определящ интереса на потребителите към свинското месо

Цената вече не е единственият или основен параметър, определящ интереса на потребителите към свинското месо. През последните години освен към качеството, безопасността на продукцията и хуманното отношение към животните, повишено внимание придобива и въпросът за влиянието на производството и другите участници във веригата на свиневъдната индустрия при изменението на климата. Разбира се, това не е случайно, защото като източници на парникови газове се обсъждат и приемат и други източници, а не само изкопаемите горива (нефт, въглища и др). Понастоящем се привеждат данни, от които се вижда, че около 25% от човешкото въздействие върху глобалното затопляне е свързано с производството и консумацията на храни и че вследствие на икономическите дейности само при производството на месото и млечните продукти в страните от Европейския съюз се формират около 14% от парниковите газове.

Днес човекът от индустриалния свят консумира по 78,9 кг месо/годишно, докато в развиващите се страни това количество е 32,3 кг. През 2011 г. световното производство на месо достигна 297 млн. тона и се очаква през 2050 г. то да се удвои. Делът на свинското месо от общо произвежданото в световен мащаб е около 38% (около 111 млн. т.), като 86% от него е съсредоточено в 20 страни (табл. 1). Налице е тенденция за увеличаване на производството, което за страните от ЕС около 1,6% годишно (табл. 2).

Таблица 1. Най-големи производители на свинско месо, хил. тона

 

Страни

2010

2011

1

Китай

51 070

49 500

2

САЩ

10186

10 332

3

Германия

5 443

5 563

4

Испания

3 368

3 479

5

Бразилия

3 195

3 227

6

Франция

2 010

1 998

7

Рисия

1 920

1 995

8

Виетнам

1 930

1 960

9

Полша

1 741

1 818

10

Канада

1 772

1 770

11

Дания

1 666

1 718

12

Италия

1 632

1 570

13

Холандия

1 288

1 347

14

Япония

1 292

1 267

15

Филипините

1 255

1 260

16

Мексико

1 165

1 182

17

Белгия

1 123

1 108

17

Тайван

8 45

8 40

19

Корея

1 110

8 37

20

Великобритания

7 74

8 06

Таблица 2. Производство на свинско месо в ЕС, тона

 

2010

2011

Промяна, тона

Промяна, %

EС-27

22 010 778

22 353 592

+342 814

+1.6

Белгия

1 123 769

1 108 255

-15 514

-1.4

България

37 346

48 222

+10 876

+29.1

Чехия

275 905

262 944

-12 961

-4.7

Дания

1 666 300

1 718 400

+52 100

+3.1

Германия

5 443 166

5 563 640

+120 474

+2.2

Естония

31 930

30 961

-969

-3.0

Ирландия

214 129

233 714

+19 585

+9.1

Гърция

113 717

115 121

+1 404

+1.2

Испания

3 368 921

3 479 470

+110 549

+3.3

Франция

2 010 326

1 998 317

-12 009

-0.6

Италия

1 632 715

1 570 225

-62 490

-3.8

Ккипър

57 059

55 213

-1 846

-3.2

Латвия

23 327

23 451

+124

+0.5

Литва

54 814

58 856

+4 042

+7.4

Люксембург

9 509

9 504

-5

-0.1

Унгария

416 146

387 304

-28 842

-6.9

Малта

6 960

7 262

+302

+4.3

Холандия

1 288 274

1 347 165

+58 891

+4.6

Австрия

542 131

543 771

+1 640

+0.3

Полша

1 741 425

1 818 778

+77 353

+4.4

Португалия

384 201

383 750

-451

-0.1

Румъния

234 195

253 546

+19 351

+8.3

Словения

24 902

22 954

-1 948

-7.8

Словакия

68 599

56 908

-11 691

-17.0

Финландия

203 068

201 755

-1 313

-0.6

Швеция

263 478

256 085

-7 393

-2.8

Великобритания

774 466

806 021

+31 555

+4.1

Прогнозните показатели за основните видове месо за период от 40 години показват, че през 2050 г. производството и потреблението на говеждо месо може да се увеличи с 60%, на свинско със 77%, а на птиче 2,15 пъти (табл. 3). Следователно, логично е да се очаква, че производството на месо ще се осъществява в условия на значително повишаване на натиска върху природните ресурси. В тази връзка може да припомним, че по-голяма част от произведеното зърно се използва за храна на животните и че скокът на цените на зърното в голяма степен ще се дължи и на нарастващото търсене на различни видове меса.

Таблица 3. Световно производство и потребление на месо, хил.т.

Показатели

2010

2020

2030

2050

Свинско

-производство

-потребление

 

106 428

106 050

 

123 557

123 208

 

142 243

141 864

 

179 637

179 241

Говеждо

-производство

-потребление

 

66 874

66 313

 

76 222

75 685

 

85 948

85 420

 

105620

105110

Птиче

-производство

-потребление

 

100 164

100 101

 

125879

125 802

 

151 238

151 153

 

201 851

201 749

През последните години не са малко призивите за намаляване на консумацията на месо с цел борба с настъпващите промени в климата в световен мащаб. В доклад (2006 г.) на ООН по прехрана и земеделие (FAO) се прави изводът, че световното животновъдство генерира около 18% от емисиите на парниковите газове на планетата, докато автомобилите и самолетите формират 13% от количествата им. Привеждат се данни, че торовата маса от животнодъдството генерира парникови газове като азотен окис и метан, които са съответно с 296 и 23 пъти по-затоплящ ефект, отколкото въглеродния диоксид (СО2). Интересно е да се подчертае, че според някои учени по-голяма част от приноса на животновъдството за глобалното затопляне е следствие на обезлесяването, което се дължи на изсичане на големи горски масиви с цел формиране на пасища и земеделски площи, които да се използват за производство фуражи.

Други автори (R.Goodland и J. Anhang от World Watch Institute) в отговор на доклада на ФАО: „Дългата сянка на животновъдството, екологични проблеми и възможности”, обаче считат, че жизненият цикъл на животните и веригата при производство на месо са значително подценени като източници на парникови газове и фактически те представляват най-малко половината от всички парникови газове, причинени от човека. Те подлагат на остра критика твърдението, че 18% от годишните световни емисии на парникови газове се дължат на говеда, биволи, овце, кози, камили, свине и птици и привеждат данни, че тази дял е най-малко 51%.

Ако приведените аргументи наистина са верни, то това предполага, че преосмислянето и анализирането на въпроса за производство на храни от животински произход е една целесъобразна и добра стратегия за борба с климатичните промени. Този подход според някои изследователи би могъл да има и много по-бърз ефект върху емисиите на парникови газове, отколкото действията, които водят до замяна на изкопаемите горива с възстановяеми енергийни източници.

Това, разбира се, е твърде силно и стряскащо твърдение и са необходими неопровержими доказателства, така че трябва внимателно да се проучат преките и непреки източници на емисии на парникови газове от животновъдството. Някои от тях са очевидни, но подценявани, други са просто пренебрегвани, а трети са причислявани или отнасяни към други сектори или отрасли. Следователно, в анализите обезателно трябва да се имат предвид следните основни моменти:

  • Флуоровъглеродите, необходими за охлаждане на животинските продукти, които имат потенциал за глобално затопляне до няколко хиляди пъти по-високи от тази на СО2.
  • Преработката на продукцията (готвенето), което води до по-високи температури за по-дълги периоди от време. За развиващите се страни това е свързано с употреба на големи количества дървени въглища, което намалява усвояването на въглерод от растителността.
  • Производство, разпространение и обезвреждане на странични отпадъци от животновъдството като кожи, пера, кости, трупове и др.
  •  Производство, разпространение, рециклиране и изхвърляне на опаковки за животински продукти.
  • Лечението на заразни заболявания (чума, грип) и хронични дегенеративни заболявания (исхемична болест на сърцето, диабет, хипертония) и обхваща изграждане и експлоатация на фармацевтични и медицински индустрии.

Много учени подчертават, че съвременното селско стопанство трябва да играе двойна роля – от една страна, да обезпечава населението с продукти, а от друга – да съдейства за снижаване на парниковите газове. Следователно, селското стопанство може да внесе своята лепта в борбата с това явление на съвременната цивилизация и е възможно да се очаква, че около 70% от теоретично възможното намаление може да се достигне от развиващите се страни в света. За сметка на какво е възможно селското стопанство да съдейства за намаляване на вредните емисии? Обобщеният анализ показва, че това е възможно при:

  • Подобряване на техниката на обработка на почвата.
  • Опазване на ливадите и пасищата.
  • Възстановяване на органичните вещества в амортизираните почви.
  • Оценка на екологичния профил при производството на селскостопанска продукция.

Анализът показва, че системите на производството, начините на преработка и консумацията на свинско месо и на продукти от него са сред определящите фактори за общото въздействие върху околната среда и проучванията на всички специфични особености, предпоставки и решения в свиневъдната индустрия в тази насока са задължителни. Дискусиите, провеждани днес по проблемите за климатичните проблеми, са свързани основно с откриване на главните причини предразполагащи развитието и задълбочаването на проблема. Същественото за животновъдството е, че внасянето на органична материя в почвата, в частност въглеродните и азотните производни е свързано с отделянето на т.нар. „парникови газове” и всичко свързано с производството на селскостопанска (растителна или животинска) продукция е източник на своеобразно замърсяване за околната среда.

Следователно, извършването на оценка на екологичния профил на свинското месо и продукти от него включва идентификацията на това коя част от хранителната верига е с най-голямо и силно въздействие върху параметрите на околната среда и при какви обстоятелства се проявява съответният ефект? Логично в случая е да се разгледат няколко важни компонента:

1. Транспорт и механизация на процесите.

  • Селскостопански дейности (оран, сеитба, наторяване, прибиране и др.), транспортиране на материали и суровини, производство и дистрибуция на готовия продукт до крайния потребител (фиг. 1). Данните показват, че във връзка с производството на 1 кг свинско месо се получава 3,2-3,6 кг въглероден диоксид (СО2).
  • Преработка и съхранение на селскостопанската продукция.

Фигура 1. Емисии от СО2 (кг) при производство на 1 кг свинско месо.

         new_picture_23_1_448

· Използваните гориво-смазочните материали (бензин, масла и др.).

1. Производство на животинска продукция.  

Проучванията показват, че животновъдният бизнес е сред секторите, използващи огромни водни ресурси и допринасящ за замърсяване на водите, еутрофикация и дегенерация на почвата. Направеното от нас проучване установи, че селското стопанство е основният консуматор на вода на планетата (фиг. 2), а за производството на 1 тон свинско месо се изразходват невероятните от 4600 до 5906 m3 вода (табл. 4). Основните замърсяващи агенти са животински отпадъци (торова маса), антибиотици и хормони, химикали от цеховете за щавене на кожи, изкуствени торове и пестициди, използвани за пръскане на земеделски култури за производство на фуражи.

Фигура 2. Използване на вода по сектори

        new_picture_22_1_448

Таблица 4. Потребност на вода, m3/тон

Продукт

Hoekstra & Hung, 2003

*

Chapagain & Hoekstra, 2003 *

Zimmer & Renault, 2003 **

Oki et al.,

2003

***

Пшеница

1150

-

1160

2000

Ориз

2656

-

1400

3600

Царевица

450

-

710

1900

Картофи

160

-

105

-

Соя

2300

-

2750

2500

Говеждо месо

-

15977

13500

20700

Свинско месо

-

5906

4600

5900

Птиче месо

-

2828

4100

4500

Яйца

-

4657

2700

3200

Мляко

-

865

790

560

Сирене

-

5288

-

-

 

* Средно за света,

 ** Средно за Калифорния, САЩ

 *** Средно за Япония

В таблица 5 са представени резултатите от особеностите при производството на 1 тон различни видове месо (кланично тегло), 10 тона мляко и 20 000 броя яйца. Установява се, че при свинското месо се използва определено по-малко енергия, отколкото при говеждото и овчето месо. Анализирайки данните, е необходимо да подчертаем, че отделените емисии на вредни газове са свързани главно с директната консумация на различни енергийни източници. Към тях задължително обаче трябва да се прибавят и газовете, отделени от животните, свързани с техните физиологични нужди, които основно са свързани с дишането (СО2), храносмилането (СН4) и на газове, отделяни чрез торовата маса (урината и фукалите им).

Таблица 5. Особености при производство на животинска продукция.

Показатели

 

Говеждо месо

Свинско месо

Птиче месо

Овче месо

Яйца

Мляко

Енергия, МJ

27 000

23 000

15 000

26 000

14 000

26 000

GPW, тона СО2

15

4.9

3.6

17

3.8

11

EP, кг РО4

101

32

26

153

26

45

AP, кг SО2

162

83

61

130

70

94

Пестициди, дози, hа

1.3

1.8

1.5

0.9

1.3

0.8

ARU,кг

34

41

28

29

36

31

Отделени азотни емисии, кг

 

 

 

 

 

 

NO3-N

160

33

30

290

26

62

NH3-N

73

32

23

51

28

38

N2O-N

12

2.2

3.4

13

3.6

6.6

За разлика от индустриалните и урбанистични замърсявания, където основен продукт е СО2, то селскостопанското производство е доминирано от NO2 газове. Така например, 80% от NO2 газовете идват от усиленото азотно наторяване при производство на пшеницата и царевицата, които са основните култури при храненето на свинете. От различните животновъдни производства птицевъдството заема водещо място за екологично чисто производство, следвано от свиневъдството, а на последно място са млечното и месодайно говедовъдство, като основна част (65-70%) от NO2 газовете се формират при свободно пасищното отглеждане на преживните животни.

Птицевъдството и свиневъдството използват храни за животните, които се характеризират с високо съдържание на суров протеин (СП). Около 30-50% от него обаче се изхвърля (отделя) неизползван от животните чрез фекалната им маса. В резултат на това се препоръчва тези производства да бъдат свързани с отглеждането на различни земеделски култури (царевица, ечемик, пшеница, тревни смески и др.), използващи този излишък от азотни вещества.

В сравнение с други дейности (яйца, мляко и др.) при производството на свинско месо са налице малки различия в замърсяванията на въздуха при индустриалното и свободното отглеждане на животните (табл. 6). Единствената съществена разлика е, че при свободно отглеждане на свинете се използва около 2 пъти повече земя за получаването на единица продукция.

Таблица 6. Особености при различни системи на производство (1 т. св. месо).

Показатели:

Индустриално

Свободно

Енергия, МJ

23 000

15 000

GPW, тона СО2

4 900

3 800

EP, кг РО4

32

35

AP, кг SО2

83

74

Пестициди, дози, hа

1.8

0

ARU,кг

41

32

Използвана земя, ha

0.66

1.21

Отделени азотни емисии, кг

 

 

NO3-N

30

46

NH3-N

32

29

N2O-N

2.2

2.7

При проследяване процеса на производство на месни продукти (колбаси), като заключителна част от веригата: производство на фуражи, отглеждане на свине, клане, преработка, дистрибуция и търговия на продукта (фиг. 3), се установява, че за 1 кг продукт се формират 5,3-5,7 кг СО2, еутрофикацията е 268-338 г и се използват изкопаеми енергийни ресурси в размер на 29.8-30.8 МJ. Окисляването и еутрофикацията са свързани най-вече с процесите на отглеждане на свинете, а преработката на свинското месо в различни месни продукти е с най-голям принос в използването на енергийните ресурси и формира потенциала за глобалното затопляне. Клането на животните е с незначително въздействие върху отделните компоненти. Анализът на данните показва, че целенасоченият мениджмънт на торовата маса от свинефермите предлага на производителите най-голямата възможност за намаляване на емисиите на парниковите газове. При фокусиране на вниманието върху емисиите на азотните оксиди преоритетите попадат върху: съхранението на торовата маса, методи и начини на приложението и в земеделието и преработка и дистрибуция на продукцията от свиневъдството.

Отстоявано становище:

Свиневъдството е едно от най-ефективните производства на животински протеин и същевременно има минимален принос към проблемите, свързани с изменението на климата. Развитието на отрасъла през следващите десетилетия ще е съпроводено с работа и под влиянието на 3 основни стратегии:

  • Екологосъобразно производство, което се изразява в минимизиране на факторите, оказващи влияние на промяна в климата, вкисляване на почвите, еутрофикацията и др.
  •  Хуманно отношение към животните по време на отглеждане, транспорт и клане.
  • Производство и предлагане на качествена и безопасна свиневъдна продукция с ниска себестойност.

Фигура 3. Свиневъдна индустрия и влиянието и върху климата.

            new_picture_26_1_448

 

проф. Валентин Кацаров, Тракийски университет, Стара Загора

Венцислав Калев, Северна Каролина, САЩ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.