1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Търсенето на соя ще се увеличи

Търсенето на соя ще се увеличи

Търсенето на соеви продукти ще бъде улеснено от факта, че в европейските страни посевите с маслодайни култури, най-вече рапица и слънчоглед са засегнати от сушата

Световното търсене на соя, соево олио и соев шрот ще се увеличи, смятат анализаторите на немската компания Oil World. Търсенето на соеви продукти ще бъде улеснено от факта, че в европейските страни посевите с маслодайни култури, най-вече рапица и слънчоглед са засегнати от сушата, съобщи Agrosaveti.com. В резултат ще се увеличи вноса и преработката на соя в Китай, други азиатски страни и ЕС.

Горещото време се отрази неблагоприятно на състоянието на посевите с рапица в ЕС. Сушата доведе до ограничаване на износа на зърно от Русия и Украйна и оказа отрицателно въздействие на посевите със слънчоглед и рапица в тези страни.

Загубите на реколтата от фуражна пшеница и други фуражни култури в някои страни, които са сред основните вносители, ще доведат до намаляване на вътрешното предлагане на фуражи и ще допринесе за повишаване на търсенето на вносни соев шрот и царевица.

В последно време анализаторите отбелязват нарастване на търсенето на соев шрот в ЕС, Иран, Южна Корея и някои страни в Азия и Централна Америка.

От 5-ти до 11 август 2010 г. на Чикагската борса CBOT стойността на септемврийските договори за соята е паднала с 2,57 щатски долара за тон до 376,62 долара за тон EXW (франко завода); соевият шрот е поевтинял с 6,3 долара за тон до 296,5 долара за тон EXW. Договорите за соево олио се задържаха на цената 6,83 долара за тон до 917,62 долара за тон EXW.

Понижаващо влиянието оказа прогнозата на Министерството на земеделието на САЩ USDA за рекордна реколта в страната. В същото време, подкрепа на пазара оказа информацията за повишеното световно търсене на зърно, особено от Китай, информацията за голям износ от САЩ и опасенията, че потенциални проблеми с производството в Южна Америка може да доведат до недостиг през 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.