1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Трайно повишение в цените на рапицата отчитат европейски анализатори

Трайно повишение в цените на рапицата отчитат европейски анализатори

Симон Гьорц обобщи световните тенденции на пазара на маслодайни култури на земеделски семинар в комплекс „Ривиера”

Скок във фючърсните цени на реколта 2010 на рапица и пшеница в сравнение с предходната реколта отбеляза икономическият анализатор Симон Гьорц от германска семенарска фирма. Данните бяха изнесени по време на годишна техническа среща на фирмата в комплекс „Ривиера”, на която бяха поканени фермери от цялата страна. Повишението на цените се дължи на намалените площи и добиви заради екстремните климатични условия в Европа, обобщи Симон Гьорц. Фактор на пазара се оказаха наводненията в Централна Европа, особено в Полша и Унгария. От традиционна износителка на пшеница Русия се превръща във вносител на зърно заради провалената реколта през лятото на 2010 г. Така през сеитбената кампания на миналата есен се регистрират намалени посевни площи вследствие на суша, наводнения, измръзване, които са последвани от забавено есенно развитие на културите.

От ноември 2010 г. до сега борсовите цени на рапица и пшеница са тръгнали нагоре, констатира още Симон Гьорц. Вследствие на това цените на вътрешните пазари се доближават до борсовите цени от 235 евро за тон пшеница и 453 евро за тон рапица. Сред основните причини за повишението на цените са ниско производство на рапица в света през 2010 г. и минимални колиочества от складови наличности, които вече са под критичната граница от 10%. В същото време в ЕС търсенето на рапица е повишено заради покриване на квотите за биогорива. Всичко това води до необходимост от повишаване на добивите през настоящата година и увеличение на посевните площи. Страни като Украйна и Канада, които са традиционни големи износителки на рапица, сега отчитат спад в износа съответно с 23% и 5%, подчерта още Симон Гьорц.

Общо 6,2 млн. хектара рапица са засети през есента на 2010 г. в Европейския съюз. Много от страните вече са на границата на сеитбооборота. Скокът в цените на маслодайната култура ще се обуславя и от търсенето на сертифициран биодизел, от необходимостта от увеличаване на площите с рапица и все по-нарастващата конкуренция на посевни площи за земеделски култури. Данните от икономическия анализ на Симон Гьорц показват, че ако през 2010 г. в Европа са били необходими 7,4 млн. хектара с рапица, то през 2020 г. площите трябва да бъдат удвоени заради потребността от биодизел и консумацията на трапезно рапично олио. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.