1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ценовият индекс на FAO за храните пада през януари, производството на зърнени култури на път да постави рекорд

Ценовият индекс на FAO за храните пада през януари, производството на зърнени култури на път да постави рекорд

В световен мащаб, 1,104 млрд. тона зърнени култури ще бъдат използвани за потребление

Пшеницата, соевото масло, свинското месо са сред основните двигатели на тази промяна, подпомогната от слабото евро и по-ниските цени на петрола.

Индексът на Организацията по прехрана и земеделие FAO за цените на храните продължава да спада през януари, достигайки средна стойност от 182.7 пункта за месеца, което е с 1.9% под равнището от декември 2014.

По-ниските цени отразяват благоприятните очаквания за производството, като FAO също завиши прогнозата си за 2014 г. за световното производство на зърнени култури до рекордно високи нива и отбеляза, че предварителните показатели за културите през 2015 г. са много добри.

Индексът пое надолу през април 2014 г. Спадът през януари 2015 г. бе частично повлиян от стабилните запаси, силата на щатския долар и ниските цени на суровия петрол.

Индексът на FAO за цените на храните е търговски претеглен индекс, който наблюдава цените на пет основни хранителни стокови групи на международните пазари. Той обобщава ценовите субиндекси на зърнените храни, месото, млечните продукти, растителните масла и захарта.

Благоприятните условия за доставка тласкат надолу цените на пшеницата, свинското месо и соевото масло.

Индексът на FAO за цените на зърнените култури има средна стойност 177,4 пункта през януари, което представлява спад с 3,6% спрямо предходния месец и сега е с 34% под върховата си стойност от юни 2008 г. Международните цени на пшеницата паднаха със 7% от декември, което отразява благоприятната конюнктура на пазара. 

Индексът на FAO за цените на растителните масла също намаля значително до 156,0 пункта, което е спад с 2.9% спрямо предходния месец и в момента е на най-ниското си ниво от октомври 2009 г. Спадът се дължи главно на значителните наличности на соево масло и на по-ниските цени на суровия петрол, които намаляват привлекателността на използването на растителните масла за производство на биодизел.

Индексът на FAO за цените на месото спадна с 1,6% през януари до средна стойност 194,3 пункта. Спадът бе частично предизвикан от силата на щатския долар спрямо еврото, както и от изобилието и значителните количества за износ на свинско месо в глобален мащаб.

Ценовият индекс на FAO за млечните продукти беше стабилен през януари със средно ниво от 173,8 пункта, като покачването на цените на маслото компенсира спада в цените на сиренето и обезмасленото мляко на прах, които бяха повлияни от слабостта на еврото.

Индексът на FAO за цената на захарта е средно 217,7 пункта - също почти непроменен от декември.

Предвижданията за производството на зърнени култури за 2014 г. се повишават до 2,534 млрд. тона в резултат на по-добрите перспективи за твърдата пшеница, според най-новото проучване на FAO “Производство и търсене на зърнени култури”.

Що се отнася до предстоящия сезон 2015, зимната пшеница, която вече е заята в Северното полукълбо като цяло се радва на благоприятни климатични условия. Бяха засети по-големи площи в Северна Америка и в Близкия изток, което компенсира намалението в Руската федерация и някои региони на далечния Изток. Общите условия за царевичните култури в Южното полукълбо са задоволителни, въпреки че FAO отбелязва, че по-ниските цени на царевицата са довели до намаляване на насажденията в Южна Америка.

В световен мащаб, 1,104 млрд. тона зърнени култури ще бъдат използвани за потребление – с 1,1% повече спрямо предходната година. Световните запаси от зърнени култури през 2015 г. ще бъдат около 623 млн. тона, с 8% повече в сравнение с предходната година. Запасите от пшеница и царевица се очаква да растат, докато тези на ориз вероятно ще намалеят с около 4 млн. тона през 2015 г. Намалението ще е особено чувствително в Индия, Индонезия и Тайланд.

В резултат на тези тенденции съотношението световни запаси/потребление за 2014/15 г. трябва да се повиши с 25% до най-високото си ниво за последните десет години и доста над историческото си най-ниско равнище от 18,4%  през 2007/08 г. - период на нестабилни цени на международните хранителни стоки.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.