1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В бюджета за следващата година се предлага субсидиите за тютюнопроизводство да бъдат 88 млн. лв.

В бюджета за следващата година се предлага субсидиите за тютюнопроизводство да бъдат 88 млн. лв.

Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори

Най-голямата част от държавните субсидии в селското стопанство през следващата година вероятно ще отидат за тютюнопроизводството. Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори, която разглеждаше проектобюджета за отрасъла за следващата година. От заложените 263 млн. лв. в проектобюджет 2014 за държавни помощи и доплащания предварителният план е тютюнопроизводителите да получат 88 млн. лв., пише "Капитал дейли".

263 млн. лв. от бюджета


В бюджета за следващата година са предвидени 263.6 млн. лв. за държавни помощи и национални доплащания. Така общата сума е повече от миналата година, когато за тази цел бяха отделени 239.3 млн. лв. Въпреки че от Фонд "Земеделие" на няколко пъти казаха, че все още няма разпределение на сумите по сектори, от предоставените доклади на депутатите се виждаха някои предложения. Така например в бюджета за следващата година се предлага субсидиите за тютюнопроизводство да бъдат 88 млн. лв., доплащанията към евросубсидиите на площ - малко над 31 млн. лв., а средствата за животновъдство - 60 млн. лв.

В документите нямаше разбивка на останалите около 80 млн. лв., които вероятно ще отидат за субсидии за плодове и зеленчуци (15-20 млн. лв. годишно), както схеми за държавни нисколихвени кредити и подпомагане на различни подотрасли.

Така, ако се запази това разпределение на парите, за следващата година най-голям дял от националното подпомагане на фермерите е заложено за тютюнопроизводителите, като дори е възможно то да бъде повече от общите средства, предназначени за животновъдство, плодове и зеленчуци, каквито изчисления направиха някои представители на браншови организации.

"Този бюджет е пълна катастрофа, за всички видове животновъдство са заложени 60 млн. лв., което е по-малко от субсидиите за тютюн", коментира Димитър Зоров, който е собственик на животновъдно стопанство и млекопреработвателно предприятие. По думите му "доста колеги от сектора са остро настроени срещу увеличението на парите за тютюн".  От асоциацията на зърнопроизводителите напомниха при обсъжданията, че средствата на тютюнопроизводителите се дават за пренасочването им към алтернативни дейности, а същевременно се увеличават засетите площи с него.

Орязани административни средства

При обсъжданията стана ясно, че средствата за различни административни и други дейности в земеделското министерство са сериозно орязани. Пред депутатите земеделският министър Димитър Греков съобщи, че не достигат около 43 млн. лв. за няколко направления - актуализацията на цифровата ортофотокарта, чрез която се разплащат евросубсидиите на площ, противоградната техника, екарисажите, Селскостопанската академия, както и дейностите по защита от вредното въздействие на водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.