1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Добричко очакват добра реколта от овошките

В Добричко очакват добра реколта от овошките

Климатът в Добруджа е подходящ освен за полските и за многогодишните култури

Много добра реколта от ябълки, сливи и круши се очаква тази година, съобщи за Дарик началникът на отдел "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните Дарина Василева. Като цяло за всички овошки времето е благодатно, с изключение на прасковите, и кайсиите, сред които има неголям процент измръзнали от слана дръвчета. Характерни за тази пролет са многото валежи и умерените температури около 20 градуса, което благоприятства развитието на болести и стопаните трябва да вземат мерки, посъветва специалистът.

Регистрите на отдела показват, че в Добруджа от многогодишните култури се гледат най-вече овошки - ябълки, сливи, череши, круши, праскови, кайсии - в Тервелско, дюли, бадеми. Има две стопанства с малини, както и гледащи арония. Появяват се все по-често градини с орехи, които най-често те се гледат биологично, защото почти не изискват третиране с препарати. От 2-3 години се наблюдава засилен интерес към лавандулата, в Добричко вече има няколко стопанства. Тази култура може да развива както биологично, така и конвенционално, уточни специалистът. Има не малко стопанства с тикви, отглеждани за семки, а дините и пъпешите са обикновено допълнение към основния поминък.

Според Василева, климатът в Добруджа - житницата на България, е подходящ освен за полските и за многогодишните култури. Всички стопани, които имат нужда от съвети и методики и са решили да се захванат с подобно земеделие могат да се обърнат към отдел "Растителна защита", посочи тя. Служителите се занимават и с контрол на продукцията - от полето до трапезата, като според началника, земеделците в Добричко са културни и почтени спрямо потребителите - не използват токсични препарати и селектират коректно различното качество продукция.

В близките дни от "Растителна защита" ще разпространят брошура, посветена на болестта рак по картофите. Гледащите такива растения в Добруджа не са малко и трябва да им обърнем внимание върху заболяването, причинено от гъба, което се наблюдава за първи път в Смолянска област и е много опасно, посочи Василева и подчерта, че картофеният рак не вреди на хората и животните, а причинява само поражения върху добивите.

Специалистът коментира и проблема с пчелите при пръскането на полските насаждения. Тя припомни, че всички земеделци трябва да подават уведомления до отдела и кметовете 5 дни преди третирането, както и че е удобно да се пръска вечер след 19.30 ч., когато пчелите са се прибрали, като до сутринта препаратите стават безвредни за насекомите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.