1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В курорта Албена се провежда 17-ия Национален аграрен семинар

В курорта Албена се провежда 17-ия Национален аграрен семинар

„Добрички панаир” връчи призове за агропредприемач и за арендатор

До края на годината трябва да заработи Гаранционен фонд с ресурс от 200 млн. лева. Те ще се използват за по-лесен достъп до кредитиране на земеделските производители, съобщи в курорт Албена зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова. Тя участва в откриването на 17-ия национален аграрен семинар, организиран от „Добрички панаир” АД. При отпускане на кредити зад фермерите ще стои Българска банка за развитие, а гаранциите ще се дават от търговски банки. Идеята е да се усвояват колкото се може повече средства по ПРСР, а не да се връщат, аргументира се още Светлана Боянова. Схемата трябва да получи одобрение от ЕК до края на годината и да заработи. Тя ще служи за обезпечаване на 50% от кредитите на земеделските производители или за банкова гаранция за авансови плащания.

Не е вярно, че в сектор „Земеделие” ще влязат по-малко пари през 2012 г., заяви още зам.-министър Боянова по повод протестите на зърнопроизводителите. Опитваме се да поддържаме диалога, но за съжаление не се е стигна до съгласие. Тя подчерта, че средствата по директните плащания на площ са повече отколкото миналата година с 20 млн. лева и като цяло в сектор „Земеделие” догодина ще влязат повече пари. Общият размер за 2012 г. от национални доплащания и европейски субсидии възлиза на 1,258 млрд. лева, докато през 2011 г. е бил 1,066 млрд. лева. Намаление има при националните доплащания към европейските субсидии, но политиката на това правителство е в условията на икономическа криза средствата да се разпределят справедливо, посочи тя. Затова финансов ресурс е насочен и към свиневъди, птицевъди, производители на картофи, плодове, зеленчуци. Според Боянова, важното сега е как да се получи по-ранно изравняване на европейските субсидии за земеделие, като пълният финансов пакет се достигне през 2014-та, вместо през 2016 г.

Организаторите на „Добрички панаир” АД връчиха своите традиционни награди в рамките на 17-ия Национален аграрен семинар. ЕТ „Приз” от гр. Кнежа спечели наградата за агропредприемач. Призът за арендатор получи фирма „Агра 2000”, с. Калипетрово.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.