1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Вина от пет държави се съревновават за „Златния ритон“ тази година

Вина от пет държави се съревновават за „Златния ритон“ тази година

15 топ експерти ще оценяват пробите на вина тази година – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив и специалисти във винения сектор

Повече от 130 проби на вина от пет държави са подадени до момента за участие в международния конкурс, който предшества престижното изложение „Винария 2024“. В дегустациите на вина и спиртни напитки участват проби от България, Италия, Румъния, Гърция и Турция.

И тази година нови вина за първи път се съревновават за „Златен ритон“ от „Винария 2024“. Сред тях четири италиански, които са характерни за региона на Пулия и Емилия-Романя. Сортовете Primitivo и Negro Amaro са характерни за плодородната област Пулия, популярна с богатата си винена традиция. „Primitivo е червено вино с плътен и интензивен характер. То се съчетава перфектно с червени месни ястия. Характеризира се със средно плътни танини и плодов финал. От Negro Amaro се създават червени вина, с елегантен стил. Характеризира се със силни танини и пикантен финал и чудесно се съчетава с бяло месо или дивеч“, коментира известният сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 30 години живее в България. Два сорта от областта Емилия-Романя също ще направят своя дебют на „Винария 2024“. Първото е бялото вино Pignoletto, което притежава свеж и плодов аромат. „То се характеризира с флорални нотки и минерален финал и е подходящо за консумация с рибни ястия. От сорта Lambrusco се произвежда пенливо вино. Има свежест, жизненост и плодов финал. То е универсално, може да се сервира като аперитив, с предястия или месни ястия“, допълва италианският уайнмейкър.

Тази година всички изложители във „Винария“ имат възможността да представят по една проба за участие в международните дегустации безплатно в конкурса. За втора поредна година ще има специални награди за вина, произведени от местни сортове.

15 топ експерти ще оценяват пробите на вина тази година – членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии – Пловдив и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси. 

„Благодарение на изложенията повишаваме винената култура на потребителите, а с международните дегустации изграждаме имиджа на българските вина у нас и по света“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че конкурсът за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните състезания по света, за да осигури възможност за международно признание на участващите производители. „Очаквам тази година да надградим постиженията на международните дегустации, които възстановихме през 2023 г. след няколкогодишно прекъсване, както и да затвърдим запазената марка на престижния конкурс „Златен ритон“, прогнозира инж. Станимир Стоянов. Той допълни, че последните няколко години се налага тенденцията клиентите да търсят по-добри предложения като качество и цена.

Съюзът на енолозите в България в партньорство с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив продължава традицията за провеждането на международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2024“ – най-старият и авторитетен енофорум в Югоизточна Европа. От 20 до 24 февруари 2024 г. посетителите на изложбата ще имат възможността да дегустират квалитетни вина и да опитат гурме продукти на специализирани щандове в 8-ма палата на Международен панаир Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.