1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ябълковия плодов червей вреди от средата на май до края на септември

Ябълковия плодов червей вреди от средата на май до края на септември

Ежегодно унищожава около ¼ от ябълковата реколта

Това е най-опасният неприятел по ябълковата култура – в отделни години червивите плодове достигат до 80%. Появява се всяка година и причинява големи загуби. Ежегодно унищожава около ¼ от ябълковата реколта. Ларвите му повреждат плодовете от началото на юни до средата на септември. У нас най-големи са повредите в Тракийската низина, по-слаби – в Кюстендилския и Старопланинския район. Това различие се обуславя от климатичните условия.


Първото поколение на пеперудите излита в последните дни на април
Ябълковият плодов червей зимува под старата и напукана кора на стъблата, дебелите клони на дърветата, около ствола и в амбалажа. В местата на презимуването гъсеницата си прави пашкул, който я предпазва от ниските температури. Напролет презимувалите гъсеници какавидират в същите пашкули, като този стадий е доста продължителен – от 22 до 35 дни. Излитането на пеперудите от първо поколение започва от последните дни на април и продължава до началото на юни.

Гъсеницата се развива напълно за 25–45 дни
Пеперудата има сивопепеляви предни крила с множество златистокафяви напречни вълнообразни линии. Външният край има едно тъмнокафяво петно. Задните крила са по-светлосиви, еднообразно оцветени. При разперени крила тя достига до 20 мм. Яйцето й има диаметър 0,5–0,9 мм и е кръгло и плоско, с млечнобял цвят, наподобяващо капка восък. Скоро след излюпването й гъсеницата е бледокремава, като по-късно придобива цвят, характерен за плодовете, с които се е хранила. Вгризването става най-често по местата, където се допират плодовете и рядко до самата дръжка. След като навлезе в плода, гъсеницата прави ход през месестата част, прониква в семенната кутийка и се храни със семената. Развива се напълно за 25–45 дни, като през това време може да повреди 2–3 плода. След като се развият напълно, гъсениците напускат плодовете и търсят подходящите места, за да какавидират.

Нападнатите плодове узряват преждевременно или окапват
Около 8–16 дни след това от какавидите имагинират пеперудите от второ поколение. Те летят през целия юли и август и през първата половина на септември. Женските пеперуди от това поколение снасят яйцата си най-често по плодовете, които са значително наедрели. Излюпените гъсенички се вгризват обикновено по местата, където се допират два плода или плод и лист. Нападнатите плодове узряват преждевременно или окапват на земята. Повредите от това поколение са по-големи. Гъсениците се развиват за 30–40 дни, като отделен индивид поврежда 1–2 плода. След като се развият напълно, те напускат повредените плодове, правят си пашкули на подходящо място и там зимуват.

Борбата с ябълковия плодов червей е доста трудна
Той има скрит начин на живот през по-голямата част от развитието на ларвата и изключително дълъг период на вредна дейност. За борба успешно могат да се използват:
● Инхибитори на синтеза на хитина при насекоми и акари – Димилин 25ВП с концентрация 0,04%, Каскейд 5ЕК – 0,15%.
● Контактни фосфороорганични инсектициди – Дурсбан 4Е – 0,15%, Сумитион 100ЕК – 0,075%, Золон 35ЕК – 0,2%, Релдан 40ЕК – 0,1%.
● Синтетични пиретроиди, които се прилагат еднократно –
Децис 2,5ЕК – 0,03%, Карате зеон – 0,02%, Суми алфа 5ЕК – 0,02%, Талстар 10ЕК – 0,03%, Булдок 025ЕК – 0,04%.
Моментите и броят на следващите пръскания се определят от Регионалните служби за растителна защита, карантина и агрохимия, но фермерите трябва да се съобразяват и с причиняваната вреда в техните насаждения, както и с продължителността на действието на използваните инсектицидни препарати.

На практика пръсканията се извършват през 10–12 дни
Притежателите на малки овощни градини, които нямат възможност да ползват указанията на Регионалните служби за растителна защита, е добре да знаят, че пръсканията трябва да се извършват през 10–12 дни, но съобразно с плътността на вредителите и беритбената зрялост на плодовете с един от вече посочените препарати.
Основна грешка при борбата с ябълковия плодов червей е ранното преустановяване на третиранията с химични средства срещу второто поколение, което причинява голяма вреда. Не бива да се забравя, че гъсеницата вреди от средата на май до края на септември за зимните сортове.

Химичната и механичната борба трябва да се съчетават
За да се ограничи плътността на ябълковия плодов червей, химичната борба трябва да се съчетава и с други средства – поставяне на отровни пояси върху стволовете на дърветата от втората половина на юни до узряване на плодовете, остъргване на старата кора на дърветата и обеззаразяване на плодохранилищата и амбалажа./Списание АгроКомпас

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.