1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. За втора поредна година винарните в Германия отбелязват спад при износа

За втора поредна година винарните в Германия отбелязват спад при износа

В чужбина се търсят все повече качествени вина

За втора поредна година винарните в Германия отбелязват спад при износа. През 2016-та експортът е намалял с 3 процента до 1 милион хектолитра. Печалбите пък се изчисляват за около 290 милиона евро.

Засилената международна конкуренция и сравнително малката реколта са били основната причина за негативните резултати, смятат експертите от Германския институт по виното. Намалял е експортът на обикновените вина, докато при висококачествените има ръст от 2 процента.

"Това потвърждава тенденцията, че в чужбина се търсят все повече качествени вина", коментират от Института. Този сегмент заема дял от 85 процента при стойността на експорта и 76 на сто при количествата.

Пазарни анализатори са на мнение, че износът на вино става все по-труден, тъй като в големите държави-производителки консумацията намалява, така че винарите се ориентират все повече към външните пазари. Това засилва конкуренцията.

Германското вино се изнася на средна цена от 2,88 евро. Една четвърт от приходите се генерират на пазара в Съединените щати, на второ място е Холандия, следвана от Норвегия. В самата Германия вино се пазарува предимно в хипермаркетите, показва статистиката. Големите магазини продават близо една пета от количествата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.