1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Задава ли се криза с яйцата?

Задава ли се криза с яйцата?

Намалява броят на производителите на яйца у нас

Цената на яйцата в търговската мрежа се повиши. Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков посочи две основни причини - особеностите на производството им, както и инфлацията, която в сектора е 100%. Наред с това се наблюдава още една неблагоприятна тенденция - спад в броя на производителите на яйца.

„Яйцата са поскъпнали с 30%. Те са борсова стока. Цената им се определя според пазара, транспорта и вноса. Вносните яйца и месо също покачиха цената си заради по-скъпия транспорт. Тенденцията е за допълнително поскъпване, тъй като в момента има огромен глад за яйца, защото ЕС още през 2012 година си постави за цел до 2025 година да се премахнат клетките и съответно да се премине на алтернативни начини на отглеждане, но това може би беше възможно преди 2-3 години. Сега в тази геополитическа обстановка смятаме, че това е невъзможно да се случи, тъй като в момента има глад за яйца. Едни от най-подкрепящите тази кауза са Германия и Англия. В момента в Англия има недостиг на яйца в техните търговски вериги“, подчерта Божанков.

Според него засега няма опасност в страната да има недостиг на яйца. У нас се произвеждат 5 милиона яйца дневно, а консумацията е около 3 милиона. Това означава, че около 2 милиона яйца се изнасят всеки ден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.