1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Великобритания остава без яйца

Великобритания остава без яйца

Само през октомври бяха умъртвени над 750 000 носачки, за да се спре разпространението на птичия грип

Епидемията от птичи грип, както и растящите производствени разходи изправиха Великобритания пред остър недостиг на кокоши яйца. Това принуди редица супермаркети да ограничат продажбите до три опаковки на клиент на ден.
 
Ограничения има и в заведенията, като на места ястията с яйца са извадени от менюта и са заменени с други. В същото време птичите продукти в магазините драстично са поскъпнали, а Националният фермерски съюз призова земеделското министерство да разследва проблемите във веригите за доставка.
По данни на Асоциацията на производителите на яйца от свободно отглеждане само през октомври бяха умъртвени над 750 000 носачки, за да се спре разпространението на вируса на птичия грип. На 7 ноември ветеринарните власти наредиха всички птици да бъдат прибрани на закрито, след като до тази дата бяха регистрирани повече от 200 случая на зараза, най-голямата подобна епидемия в Обединеното кралство досега. Заплашена е и Коледната трапеза на много британци, тъй като сред засегнатите стопанства има и ферми, отглеждащи пуйки, в които бяха умъртвени около 11 милиона птици.
 
Фермерските организации упрекват освен това търговците, че не плащат подходящи цени на стопаните за яйцата, въпреки недостига и повишеното търсене около Коледните празници. Изчисленията на производителите показват, че от началото на войната в Украйна фуражите са поскъпнали с 50 %, а енергията – с 40. Близо 30 на сто от фермерите вече са намалили производството или са прекратили дейността си.
През миналата година на Острова бяха произведени 11,3 милиарда яйца, още милиард и половина бяха внесени от чужбина. Потреблението беше 202 яйца на глава от населението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.