1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заради липсата на влага не могат да обработят тютюна в Гоцеделчевско

Заради липсата на влага не могат да обработят тютюна в Гоцеделчевско

Изкупната кампания все още върви с по-бавни темпове

Изкупната кампания на тютюна от тазгодишната реколта в района на Гоце Делчев вече е започнала, но все още върви с по-бавни темпове. Това каза земеделският производител от Хаджидимово Иван Сабахлъков, предаде радио “Фокус”.

Една от фирмите е започнала изкупуването преди около седмица, а втора е сформирала комисии преди дни. Все още обаче самите тютюнопроизводители не пристъпват към предаване на тютюна, тъй като заради липсата на влага не могат да го обработят. Очакванията се, че след прогнозираните валежи в края на тази седмица, изкупната кампания ще тръгне по-активно.

Комисии за изкупуване са сформирани в различни села в Гоцеделчевския район. За момента цените, на които се изкупува тютюнът, са между 5.30 до 6.00 лв. за килограм. В сравнение с миналогодишните цени, тези са доста по-добри, макар и не напълно достатъчни, коментира Иван Сабахлъков. Той припомни, че миналата година изкупните цени са били от порядъка на 3.80 – 4.20 лв. за килограм тютюн от сорта „Крумовград”, който се сее масово в района на Гоце Делчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.