1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Заради скандала със замърсените с фипронил яйца пазарът в ЕС продължава да изпитва недостиг на стока

Заради скандала със замърсените с фипронил яйца пазарът в ЕС продължава да изпитва недостиг на стока

Цените на яйцата стават все по-високи

Заради скандала със замърсените с фипронил яйца пазарът в Европейския съюз продължава да изпитва недостиг на стока. Слабото предлагане и нарасналото търсене в дните преди Коледа и Нова година ще доведат до покачване на цените, прогнозират германски експерти.

След разкриването на скандала в цяла Европа бяха унищожени милиони яйца, бяха умъртвени и милиони кокошки. В страни като Холандия, Полша, Белгия и Италия все още има големи птицеферми, които не са подновили производството, въпреки че потреблението на яйца нараства. Експертите предполагат, че в навечерието на празниците ще се стигне до огромен недостиг.

Той ще продължи и през новата година. Преди ситуацията да се нормализира ще трябва да минат поне 12 месеца, тъй като празните птицеферми трябва да бъдат запълнени с нови кокошки-носачки. По данни на Германската организация на птицевъдите в Европа са били умъртвени над 6 милиона кокошки. В резултат на скандала обаче липсват близо 20 милиона птици, тъй като са били засегнати и стопанства за отглеждане на млади кокошки, чиито пиленца не са достигнали до яйцефермите.

Недостигът на яйца води до все по-високи цени. Статистиката на Европейската комисия показва, че в началото на ноември 100 килограма яйца с размер L са стрували на едро средно 186 евро, т.е. с 20 процента повече, отколкото месец по-рано. В сравнение с миналата година по това време цената е с близо 60 процента по-висока. Поскъпването все още не е усетено осезаемо от потребителите, тъй като доставките се извършват на цени, договорени в началото на годината. След 1 януари цените на дребно също ще скочат, и то драстично, прогнозират анализаторите на пазара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.