1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнопроизводителите очакват лоша реколта тази година

Зърнопроизводителите очакват лоша реколта тази година

При пшеницата малко над 32 на сто от засетите площи са в лошо и средно лошо състояние

Зърнопроизводителите очакват лоша реколта тази година, след като през есента коментираха, че заради сухото време, последвано от проливни дъждове, бяха изпуснати сроковете за основни дейности. Сегашните им оценки са,  че най-тежко ще е положението при рапицата, половината площи от която са били унищожени, съобщава "Капитал Daily". 

По данни на земеделското министерство, което е проверявало състоянието на посевите скоро, при по-голяма част от тях има повече проблеми, отколкото са били те с предишната реколта по това време. Така около 40 на сто от ечемика е в лошо и средно лошо състояние, което е два пъти повече от 2011 г. При пшеницата малко над 32 на сто от засетите площи са в това състояние при 15.6 на сто година по-рано. 

"Ние също определено очакваме намаление на реколтата", коментира председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, като по думите му спадът ще е различен при отделните култури. Според проучванията на организацията при засети над 2 млн. дка рапица около 1 млн. дка са унищожени. Вукодинов твърди, че около 20-30 на сто от площите с пшеница са засети късно заради неподходящото есенно време, заради което и не са в обичайното си състояние.

В момента не могат да се правят надеждни прогнози за очакваната реколта, но се предполага, че спадът в количеството ще е около 30 на сто. По данни на земеделското министерство преходните запаси от пшеница са около 1.25 млн. тона към момента, което е съпоставимо с миналата година. 

Зърнопроизводителите очакват най-добри добиви да има в областите Плевен и Враца, докато най-тежко се очертава състоянието на посевите около Стара Загора и Бургас. 

Производството на зърно е най-големият отрасъл в земеделието. Годишно в страната се произвеждат около 4 млн. тона пшеница, между 800 и 850 хил. тона ечемик и около 500 хил. тона рапица. Над 20 на сто от износа на селскостопански стоки са житни култури, а около 15% - маслодайни, показват данните на Националния статистически институт.

В същото време на международните пазари цената на пшеницата продължава да пада от началото на тази година, като вчера фючърсите със срок на доставка загубиха 6.25 цента до 6.5450 долара за бушел в Чикаго. През 2011 г. понижението в цената на хлебното зърно бе 18%, но тази година се очаква търсенето в глобален мащаб да е с 4% по-голямо, което би трябвало да изпрати цените нагоре. В петък обаче американското правителство обяви прогнозите си за добивите от зимната пшеница, представляваща 74% от годишната продукция от посеви на САЩ, които се очаква да са по-добри от миналогодишните. Именно това засега натиска цените на пшеницата надолу. 

Междувременно Русия и Украйна също обявиха, че очакват сравнително добри реколти. В края на миналата седмица стана ясно, че правителството в Москва ще пусне на пазара около 2 млн. тона пшеница от държавния резерв, за да овладее поскъпването с около 10% на културата в няколко области на страната. От руското земеделско министерство прогнозираха, че през 2011/2012 г. износът на зърно ще достигне около 27 млн. тона. Украйна пък очаква зад граница да бъдат продадени 20-21 млн. тона зърно през същия период.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.