1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдите ще протестират пред земеделското министерство

Животновъдите ще протестират пред земеделското министерство

И още – очакват парите си по всички мерки

Протест на животновъдите пред земеделското министерство ще има. Въпреки уверението на Фонд „Земеделие“, че стопаните ще получат парите си преди Великден, забавянето е прекалено голямо, смятат фермери. От Обединени български животновъди ще настояват и за отмяна на министерската заповед, с която е спрян приемът на нови заявления по мерките за Агроекология и Биологично производство.     

Животновъдите недоволстват и срещу актуализацията на индикативния график, според която първоначалните им планове не могат да се осъществят.  „През тази седмица ще бъдат изплатени 109 млн. лв. на 62 хил. бенефициенти по схемата за преразпределително плащане. До края на следващата седмица ще бъдат изплатени и 80 млн. лв. по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и оранжерийна продукция“. Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков на работна среща, която се проведе в МЗХ. В нея взеха участие браншови организации от животновъдния сектор, както и биологични производители. И още две дати – до 13 април, т.е. до Великден, ще бъдат изплатени субсидиите на животновъдите по мярка 214 Агроекологични плащания от старата програма за развитие на селските райони. Пари и за тютюнопроизводителите ще има - 90 млн. лв. ще бъдат изплатени до 20- 21 април.

Към момента е изплатена съвсем малка част от парите, предвидени за необлагодетелстваните райони, за останалата част фермерите нямат обяснение. „Необясним за нас продължава да бъде фактът, че средства има, а не се плащат. Всеки един ден е късно за фермерите, за всички земеделски производители, не само за животновъдите. Банките тропат на вратите. Тези срокове, които ги дават за бъдеще време нека си ги запазят за тях. Ние си искаме незабавно средствата, които са наши, минали са проверките, всичко е приключило“, коментира Бойко Синапов, председател на Сдружение „Обединени български животновъди“.

Обединените български животновъди имат уверението на изпълнителния директор на Фонд Земеделие, че парите са налични – чака се разпореждане от земеделското министерство. „Това са зелени площи, по СЕПП площи, агроекология за животни,агроекология за площи, преразпределителните – до 300 дка и над 300 дка“, обясни Бойко Синапов.

След работната група става ясно още, че нови кандидати по мярка 10 могат да бъдат само животновъди, които отглеждат редки местни породи и за поддържане на затревени площи в земи с висока природна стойност. „На един държавен служител не му отива да казва гъските изядоха парите. Вижте може да са отишли неправомерно средства в тази насока, но още в началото на 2016г. имаше заповед за спиране на прием по тази мярка. Там има запазени средства, които трябва да се прехвърлят в момента. Имаме мерки, които не ги усвояваме и тези пари могат да се прехвърлят“, каза Синапов

Според Синапов, въпреки разединението в животновъдните организации, за утрешния протест всички те са обединени. Апелът към следващия редовен кабинет е новите управляващи да се вслушат в гласа на животновъдите, за да има бъдеще за сектора.

Автор: Радина Дойнова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.