1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Какво бъдеще очаква българският картоф

Какво бъдеще очаква българският картоф

Площите постепенно намаляват заради финансови затруднения на производителите

Цените на картофите в Западна Европа плавно вървят нагоре. Пазарът се раздвижва, но дали това важи и за картофите родно производство. Истината е, че вносът продължава да диктува цените у нас, категоричен е Тодор Джиков, бивш заместник-министър на агроведомството и бивш председател на браншовата организация.

Къде отидоха вкусните български картофи?

На най-голямата зеленчукова борса у нас пресни български картофи трудно се намират. Предимно са в малки количества и бързо свършват. Според запознати цената им не е спекулативна, съвсем реална е, защото има много малко пресни картофи извън сезона. Нормално е по това време на годината цената им да е висока. Над 12 лв./кг зеленчукът се търгува в категория "лукс“ на някои от столичните пазари. Това са цени за производство в отопляеми оранжерии. Иначе себестойността на картофите полско производство е значително по-ниска, но и недостатъчна да покрие разходите на производителите. Често за да получат някакви приходи, производителите продават на каквато й да е цена, обясни Джиков.

Себестойността на продукцията тази година в стопанството на Джиков е била около лев за килограм. Продавал е обаче на 0,80 лв./кг, за да освободи складове. Допреди месец от Полша картофите са се търгували на около 0,90 лв./кг.

Ниската изкупна цена на летните картофи принуждава мнозина производители да държат количества на склад. Затова не е учудващо, че български картофи няма в търговската мрежа или поне рядко се намират, обясни Джиков и допълни, че в по-голямата си част етикети, обозначени като български продукт, са спекулативни.

„Български картофи вече почти няма на регалите на големите търговски вериги, а в същото време чувам колеги от Самоковско, че складовете им са пълни. И не мога да си обясня как виждаме етикети на български картофи и в същото време те залежават на склад. Явно някой подменя произхода. Знаете ли каква е практиката? Големи търговци в началото на месеца купуват да речем една партида български картофи - един камион 20 т, събират документите, че са български и след това цял месец внасят от Германия или от Полша, продавайки ги за български. БАБХ не може да ги хване, защото няма механизъм. Как може в началото на месеца да внесеш 20 тона, в края да продадеш 200 т български картофи. В момента картофопроизводителите у нас са около 3 000, продукцията им е около 130 000-140 000 т за предишни години. Миналата година беше доста лоша и драстично редуцира производството“, заяви Джиков.

По думите му, за да има ранно производство на картофи, е необходима държавна помощ за отопление на оранжериите. Въпреки това цената им няма да е по-ниска. Маржът до магазина пак ще е висок. Печалбата отива в търговците, убеден е Джиков. Колегите му са категорични, че държавата трябва да ограничи вноса от трети страни, в противен случай родните производители ще са жертва на нелоялна конкуренция. Трябва да има квоти за внос, само така ще може да се защити българското производство. Това важи не само за картофите, но и за всички останали зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.