1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Минимум средства, максимум ефект – препоръките за листно хранене на Булагро АД

Минимум средства, максимум ефект – препоръките за листно хранене на Булагро АД

Срещи с клиенти и консултации на БАТА АГРО 2023

Сърдечни срещи с клиенти, даване на препоръки, споделяне на отлични резултати. Така премина участието на Булагро АД на БАТА АГРО 2023.

„Използвам техните торове от 5 години и съм доста доволен от резултатите. Дойдох на БАТА АГРО за препоръки при пролетните култури“, каза Валентин Григоров, земеделски производител, с. Мусачево, обл. София.

„Вальо е наш редовен клиент, ползва технология по наша препоръка, която включва нашите ключови продукти. Единият от тях е КОДАФОЛ МАКСИМУС - NPK тор за листно приложение, обогатен с макро- и микроелементи, аминокиселини и природни стимуланти. Също така - Кодафол цинк, както и Мегафол, съставен от комплекс от аминокиселини и други фактори на растежа. Мегафол представлява уникална комбинация между листен тор и биостимулатор, който използва патентованата от Valagro технология GeaPower, която влияе на специфични растителни гени, отговорни за жизнеността и продуктивността на растението“, каза Десислава Бунарджиева, мениджър Бизнес развитие и координация в Булагро.
Булагро-бата

Земеделският производител Валентин Григоров получава консултация от Десислава Бунарджиева и Димитър Стойчев

В ечемик производителят е получил много силен резултат от Магне рапс - течен листен тор, който осигурява краткосрочно и дългосрочно подхранване с магнезий и сяра.

Листно хранене на пролетни култури

„При слънчогледа предстои внасянето на хербицид. Трябва да се обърне внимание на нарастване на кореновата система. Затова препоръчваме двукратното внасяне на борни продукти, като разделяме бора на две – една втора използваме сега, а другата половина – във фаза бутонизация. Тоест, заедно с хербицида може да се внесе КОДАМИН B-MO – бор и молибден, обогатен и с аминокиселини. В по-късен етап се внася останалата част от бора плюс калий – това е продуктът КОДАФОЛ К 30– 45% водоразтворим калий, един от основните елементи за формирането на добива със слънчоглед“, каза Димитър Стойчев, продуктов мениджър листни торове и биостимулатори в Булагро АД.  
булагро-десислава

Десислава Бунарджиева, мениджър Бизнес развитие и координация в Булагро АД

В района на Мусачево почвите са бедни, с ниско хумусно съдържание, което предопределя сериозен недостиг на цинк и липса на азот. Затова Димитър Стойчев препоръчва на Валентин Григоров при царевица използването на ВАЛАГРО ЕДТА ЦИНК във фаза 3-4 лист на културата, заедно с КОДАФОЛ N 33. Може да бъде извършено второ подхранване с течния азот във фаза 6-8 лист, което може да се комбинира с инсектицидното пръскане на царевицата. Практиката при Валентин Григоров показва, че тези продукти работят безотказно, с получаването на сериозни добиви. Земеделецът сподели, че при неполивни условия през миналата година от царевицата е получил среден добив 850 кг/дка.

Какво препоръчват агрономите на Булагро АД за предстоящата есенна кампания?

Веднага след поникването на пшеницата през есента започват грижите за културата, защото това е периодът, в който се залага над 80 процента от добивния си потенциал, каза Димитър Стойчев. Той посочи, че трябва да се обърне внимание на братимостта на пшеницата, като е необходимо да се направи листно третиране с торове, съдържащи мед и манган. Те помагат за нейната студоустойчивост и за по-доброто й презимуване. Азотното хранене провокира добро вкореняване и по-добра братимост.

Булагро-димитър

Димитър Стойчев, продуктов мениджър листни торове и биостимулатори в Булагро АД

Ако някое от листните третирания е пропуснато през есента, през пролетта е добре да се приложат продукти с аминокиселини, които ще подпомогнат бързия растеж и рестарта на вегетацията. Също така – необходимо е азотно хранене в началото на вретенене. Във фаза флагов лист – приложение на торове с микроелементи, водещ от които е медта, спомагащ за увеличаване на хектолитъра на пшеницата. Също така – листно приложение на азот и сяра.

Във фаза изкласяване на пшеницата Димитър Стойчев препоръчва няколко варианта. Първият от тях е заедно с фунгицида да се приложи АЗОТЕН ТОР КОДАФОЛ N 33, който съдържа 33 процента азот, плюс микроелементите мед, манган и цинк в хелатна форма. Това ще допринесе за повишаване на хектолитъра и респективно на добива.

булагро-туби

Друг вариант е приложението на ВАЛАГРО ЕДТА МИКС, съдържащ набор от микроелементи, водещите от които са мед, манган, цинк, желязо, молибден. Те формират хектолитъра и могат да повишат добива между 10 и 15 процента.

„Наш фокус продукт е Yield on на Валагро – биостимулатор от ново поколение, който се използва с цел повишаване на добива и увеличаване на качеството на продукцията. Внася се във фаза флагов лист, каза Десислава Бунарджиева. Представлява селекция от екстракти от трите различни семейства растения и водорасли, обогатени с микроелементите Mn, Zn и Мо.YIELD ON действа на молекулно ниво, като осигурява по-добър транспорт на захари и хранителни вещества, стимулира деленето на клетките - повече и по-големи семена, подпомага биосинтеза и транспорта на мастни киселини. YIELD ON може да увеличи производителността на полските култури с от 30 до 65 кг/дка, а от там и възвръщаемостта на земеделските производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.