1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Оформяне на короната на младо овощно дръвче

Оформяне на короната на младо овощно дръвче

За оформяне на короната на младото овощно дръвче, засадено през есента или пролетта, трябва да се направят 4 операции (стъпки)

Стъпка 1 – да се отреже стъблото на 80-100 см от коляното на овощното дръвче, над здрава пъпка (най-добрия вариант за любителите овощари, е това да стане 14-20 февруари). Най-добре е тя да сочи срещу преобладаващия вятър, а отрезът да е с лек обратен наклон, защото така по-лесно се покрива с дървесина през следващите години. Отрезът не трябва да е близко до пъпката или на по-голямо разстояние от нея най-добре 3-5 мм.

За прасковата е по-различно- дръвчето се съкращава на 60-80 см, като се запазва чеп (да стърчи 2-3 см над най-горното клонче). Чепът се оставя, тъй като дървесината на прасковата е сравнително мека и податлива на бързо изсъхване. При втората резитба чепът се премахва. Тук отрезът се прави хоризонтално, а не под ъгъл. Страничните клончета по стъблото се съкращават на две пъпки, като се оставят само 5-6 клончета, другите се премахват.

Стъпка 2 – когато пъпките на дръвчето се развият и набъбнат (до около 1 см) се започва същинската работа по оформянето на короната на овошката. Това става към края на месец април. Горната пъпка (над която е направено съкращаването) остава, а пъпките се премахват през една в разстояние на 25-30 см от върха надолу. Тоест от първите 12 пъпки отгоре надолу, 6 остават и 6 се премахват. Всички други пъпки се откъсват, за да може хранителните вещества да хранят само избраните 6 пъпки и те бързо да станат клончета. Правилният начин за махането на пъпките е като се хванат с пръсти и се завърти по посока на часовниковата стрелка. Грешно е стъблото да се хване с длан и движейки се надолу да окършим пъпките, защото тогава сокодвижението е силно и може да се обели кората на дръвчето. Много е важно когато пъпките се махат, да се внимава да не се допусне пъпките да са само от едната страна на стъблото. Трябва при премахването им да се следи да са симетрично разположени от всяка страна на стъблото.

Стъпка 3 – към края на май началото на юни вече трябва да имаме 6 клончета. Избираме трите най-симетрично разположени около стъблото, а другите три ги премахваме (отрязваме с ножица). Най-добре е трите клончета, които ще оставим, да са на 120 градуса едно от друго и да наподобяват емблемата на мерцедес, като е важно избраните клончета да са възможно най-раздалечените едно от друго.

Стъпка 4 – тук трябва да подпомогнем израстването на трите клончета - бъдещите скелетни клони. Спрямо стъблото те трябва да бъдат под ъгъл от 45 градуса. Ако клончетата са прибрани към стъблото, те израстват силно, издължават се и не се покриват с обрастваща дървесина, а това не е желателно. Тогава много често любителите овощари грешат, като отрязват (скъсяват) клончетата и оттам идват нежеланите последствия - сгъстяване на короната и отдалечаване на овошката от плододаване. За да се отворят клончетата, те се накланят с разпънки или се навеждат с връзка, която се опъва и се връзва за поставено наблизо колче.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.