1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Прибирането на зърното е затруднено заради заплевеляване

Прибирането на зърното е затруднено заради заплевеляване

Добивите от пшеницата – като миналогодишните

Жътвената капания във Великотърновска област е в разгара си. Зърнопроизводителите ожънаха ечемика, в момента в много от стопанствата се жъне пшеницата. Обилните дъждове през май и юни доведоха до заплевяване на посевите и прибирането на реколтата се затруднява. В земеделска фирма в лясковското село Козаревец 4 400 декара са засети с есенници, като площите с ечемик бяха ожънати преди дни. От 30 юни досега са ожънати една трета от блоковете с пшеница. По време на кампания механизаторите се налага да работят и по 16 часа.

Йордан Милушев работи от 12 години в стопанството в Козаревец като механизатор. Казва, че целогодишно е ангажиран в земеделската фирма и ежедневието му е уплътнено със специфичната дейност. „Работният ден е между 12, някой път 16 часа в кампанията. Обслужването започва около 8-8,30, а жътвата - в 11! Тънкости има много, жътварството е тънка работа, то затова няма и толкова кадри!“

Тази година прибирането на зърното е затруднено заради плевелите, избуяли след обилните дъждове.

Андрей Андреев, агроном и прокурист на земеделската фирма, посочи: „Дъждовете, които се изсипаха през юни, а те никак не са малко на наша територия - 163 литра на квадратен метър, това предизвика второстепенно заплевяване, което в момента затруднява работата на комбайните. Третирани са веднъж за плевели и два пъти за болести!“

През миналата година не е имало такова заплевяване на посевите и зърнопроизводителите не са изразходвали такива суми за препарати за растителна защита.

Заради болести по посевите с ечемик, тазгодишната реколта е слаба, разказва Андрей Андреев.

Зърнопроизводителите във Великотърновско очакват добивът на пшеница да е като миналогодишния. „На този етап това, което жънем, не виждам с нещо да се отличава като добив от предходната година. Около една трета сме ожънали, не мога да кажа какъв ще е добивът, но това, което виждам, няма да е по-различно от 550-600 кг от дка от Великотърновска област, община Лясковец“, прогнозира Андрей Андреев.

Рекордно ниска е изкупната цена на пшеницата в момента – около 370 лева на тон. Това притеснява стопаните и те са категорични, че няма да продават под себестойност.

„Тази цена, която в момента имаме, е страшно ниска, с оглед на торовете, които си купихме, най-вече цената. Препаратите, които използвахме, са по-скъпи от предната година, а самата цена е отпреди две-три години на пшеницата!“, допълни Андрей Андреев.

Зърнопроизводителите очакват държавата да намери механизъм за увеличение на изкупната цена на зърното и нормализация на пазара.

„Ако държавата може да помогне, да помогне, по какъв начин - затова са ръководството, министри, Министерски съвет, от започването на внос на пшеница и други селскостопански продукти, наистина цените ...слънчогледът, пшеницата, ечемика царевицата - всичко е с около 80% по-ниска цена!“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.