1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Рубрика Добри практики: Варуването на почвата - за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние

Рубрика Добри практики: Варуването на почвата - за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние

Рано напролет използвайте варовик като почвен мелиорант за третиране на кисели почви

Защо е важно да знаем каква е киселинността на почвата?

За да могат растенията пълноценно да усвояват ценните вещества от почвата, е необходимо да се следи и поддържа нейната неутралност (рН ~7).

Причини за вкисляване на почвата

С течение на времето почвите имат естествена склонност да се вкисляват. Основните причини за това са:

-         Изветряне на минералите и освобождаване на окисляващи алуминиеви йони (Al³⁺)

-         Отмиване на основни йони от дъждовната вода (Ca²⁺, Mg²⁺, K⁺, Na⁺)

-         Разлагането на органична материя води до образуване на органични киселини

-         При растежа си корените на растенията освобождават водородни йони (Н⁺) и органични киселини

-         Торенето с амонячни торове води до освобождаване на водородни йони (Н⁺)

каолин

Как да се справим с вкисляването и да подобрим качеството на почвата

В повечето случаи в България е необходимо почвата да се неутрализира, което лесно може да стане посредством варуване.

Неутрализиращата стойност на варовиковия материал се нарича калциево-карбонатен-еквивалент (ССЕ). Тази стойност зависи от три основни фактора:

-         Тип на почвата

-         Качество на използвания варовик

-         Дълбочината на обработка на почвата

Варуването е химична реакция на почвата и различните норми се прилагат в зависимост от силата на почвената киселинност. Прилага се в три случая:

1. При глинести почви, с цел освен да се подобрят физичните им свойства  - структура, рохкавост, въздушен режим, да се подобрят и биологичните свойства.

2. Когато се налага да се измени реакцията на почвата, за отглеждане или въвеждане на нови ценни култури.

3. Когато културите страдат от болести, предизвикани от липсата на калций в почвата.

варуване

Кратък списък с типични болести по земеделските култури, биоиндикатори за кисели почви и недостиг на калций.

Култура

Болести

Мероприятия за подобряване на

рН и за предпазване от болести

Домати

Върхово гниене на плода 

Слабо прашене на почвата с варовик

Домати

Сиво гниене

Прашене на почвата с варовик

Зелеви култури

Гуша

Варуване

Цвекло

Черно опашно гниене

Варуване и дренаж

Слънчоглед

Склеротицийно увяхване

Варуване

Ягодоплодни

Бяла чума

Варуване и дренаж

Пипер

Сиво гниене

Прашене на почвата с варовик

Костилкови

Бяла чума

Варуване и дренаж

Семкови

Бяла чума

Варуване и дренаж

Лозя

Сиво гниене

Прашене на почвата с варовик

 

Защо точно варуване?
почвено варуване

Варуването се смята за най-целесъобразния метод за неутрализиране на почвата.
Нормата на варуване трябва да се съобрази както с калциево карбонатния еквивалент (ССЕ) на материала, така и с неговата едрина. По тази причина е най-добре предписанието да се даде от агроном.

Предимствата на продукта на Каолин за варуване са следните:

-         Естествен произход

-         Изцяло натурален

-         Усвоява се постепенно

-         Достъпна цена

Кога е най-подходящото време?

Ранна пролет или наесен, когато варовикът може да се заоре в дълбочина. Добре е да се даде време за протичане на неутрализацията. Прахообразната част от фракцията се усвоява относително бързо и ефектът се постига в кратък период. В същото време по-едрите частици остават в почвата и се разлагат за по-дълъг период от време.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.