1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Вместо разорани полета – перфектни рапични посеви

Вместо разорани полета – перфектни рапични посеви

Каква е рецептата за възстановяване на растенията от хербициден стрес

В края на месец май 2023 г. земеделски производител от района на Ихтиман решил, че ще разоре полето си с рапица. Причината - при внасяне на биостимулант чрез пръскачката, поради невнимание и недобро измиване, остава количество от противошироколистен хербицид, с който преди това била третирана пшеница. Вредата е нанесена и само след около десетина дни негативният ефект е проявен. Посевът бил в окаяно състояние - централното стъбло било с аномалии, изкривено и напукано, страничните разклонения липсвали. Вегетацията на растенията била силно затруднена. Именно затова земеделецът решил да разоре полето, но преди това се консултирал с регионалния представител на Лебозол - Стоян Маринов. Той обаче дал решение, което променило намеренията на земеделеца. Консултантът препоръчал маслодайната култура да бъде третирана с коктейл от микро- и макроелементи и аминокиселини. В рецептата бил включен универсалният и незаменим продукт на немската компания Аминозол®- животворни за растенията аминокиселини, а също така - Lebosol®-Манган-Нитрат 235 и Lebosol®-Бор.

Така ефектът от хербицидния стрес бил елиминиран. Видимо 30 дни след приложението на продуктите посевът е напълно възстановен. Растенията се развиват много добре, встъпили са в активен цъфтеж, има много странични разклонения. В момента се наблюдават добре озърнени и много на брой шушулки, за да формират един добър добив.

„Това го може само Лебозол“, лаконичен е Стоян Маринов и обяснява защо.

stoian-marinov

В Аминозол® се съдържат 66,3% органично вещество. Това се равнява на 670 г аминокиселини в литър, също има 112 г органичен азот. Lebosol®-Манган-Нитрат 235 съдържа водоразтворим манган 235 г в литър, в комбинация със 120 г нитратен азот, а в Lebosol®-Бор е включено 150 г активно вещество на литър бор-етаноламин.

Безспорно торовете Лебозол спасяват растенията от хербициден стрес и стрес, предизвикан от неблагоприятни абиотични фактори. Те дават сила на растенията и помагат на културите да разгърнат добивния си потенциал. Добивите доказано са по-високи.

„Моят съвет е торовете Лебозол да са неотменна част от технологията за отглеждане на всяка една култура. Инвестицията в качествена храна за растенията многократно се отплаща. Апелирам към всички наши приятели и партньори - не пестете средства от листно торене, защото всяка отстъпление от схемата за добро отглеждане на културите ще бъде отстъпление от добива“, каза регионалният представител на Лебозол.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.