1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Закъснява есенната сеитба във Великотърновско

Закъснява есенната сеитба във Великотърновско

Климатичните условия са в основата

Есенната сеитба във Великотърновско закъснява с повече от месец. Причината са неподходящите климатични условия, които не дадоха възможност да се засеят есенните култури. Сухото и топло септемврийско време и последвалите обилни дъждове през октомври задържаха земеделските стопани да влязат в нивите и да засеят пшеницата и ечемика. Едва около Димитровден започна усилена сеитба в земеделската кооперация „Плодородие“ във великотърновското село Никюп. Не особено добра бе и изминалата стопанска година за кооперацията, споделят зърнопроизводителите.

„Поначало беше доста сухо, не можехме да обработваме земята не можехме да вкараме семето на нужната дълбочина – като няма и достатъчно влага, то не може и да покълне! И поради тази причина изчакахме малко и беше доста рано, някои колеги след 15 септември започнаха сеитбата. От една страна трябва да се пръска, имаше доста мухи, а тази година скочиха цените на торовете и на препаратите също. Те скочиха над 4 пъти. Миналата година амониевия нитрат сме го купили на 300 лева, сега е 1100 лева“, заяви Николай Николов, председател на земеделска кооперация. 

След топлите септемврийски дни и сухата почва, последваха обилни дъждове през октомври, които пък не позволиха тракторите да влязат в нивите.

"Паднаха доста дъждове спрямо предходната година, Тази година, за кратък период от една седмица, паднаха над 100 литра дъжд на квадратен метър. Сега са ниски температурите и няма толкова дъждове и няма как да заветря и да влезем да сеем. Защото при суха обработка няма как да се засее, и в момента изчакваме и в момента ще излизаме да сеем. Като няма слънце, не може толкова бързо да вдигне влагата, трябва да има и вятър, ама нямаше, леко повишение, но последните дни предполага да можем да влезем и да засеем“, добави още Николов. 

2000 декара ще засеят с пшеница и 800 декара с ечемик тази година зърнопроизводителите от общо 8000 декара обработваема земя, която стопанисва земеделската кооперация в Никюп.

Изминалата стопанска година за кооперацията не е била от най-успешните. За поредна година зърнопроизводителите регистрират ниски добиви от слънчоглед. С маслодайната култура през тази година са били засети 1 800 декара.

Николай Николов допълва, че за втора година изкупната цена на слънчогледа е висока, като факторите за ценообразуването са комплексни. Освен неблагоприятните климатични условия, които водят до нисък добив, все по-малко зърнопроизводители отглеждат тази култура, тъй като е нерентабилно. Така търсенето надвишава предлагането и цените растат. Това пък се отразява на цените на олиото и потребителите купуват все по-скъпа стока на дребно.

Повече подробности по темата, гледайте в рубриката Агротема по Агро ТВ. 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.