1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Продажбата на препарати за растителна защита през последните години бележи значителен ръст

Продажбата на препарати за растителна защита през последните години бележи значителен ръст

Прогнозират запазване на тенденцията и през тази година заради стремежа на фермерите към високи добиви

Ръст, ръст и очакване за още ръст. Така изглеждат продажбите на препарати за растителна защита, погледнати през очите на участници в изложението БАТА АГРО. Подобреното финансово състояние на земеделските производители, основно благодарение на субсидиите, и бавното повишаване на информираността работи в полза и на компаниите, предлагащи пестициди, фунгициди и хербициди, отбелязва "Капитал дейли". Лошата страна на тази тенденция е продължаващо безконтролно използване на препарати от някои производители, което е вредно и за земята, и за реколтата им.

Потенциал за разширение

"Продажбата на препарати за растителна защита през последните години бележи значителен ръст. От 2010 г. насам всяка година има покачване на търговията и употребата им средно с 15%", коментира Недко Недев, мениджър "Продажби" в търговска компания. Той обясни, че в последните години най-голям ръст е имало през 2012 г., когато продажбите са били с 20% повече. Прогнозата му е, че тенденцията ще се запази и през тази година заради стремежа на земеделските производители към високи добиви и съответно добрите изкупни цени на продукцията им.

Ръст на продажбите отчитат и от българското представителство на производителя на препарати DuPont. "Това е нормално – докато в страните от Стара Европа е достигнат пикът на продажбите, в България има накъде още да се увеличава заедно с навлизането и на изцяло нови препарати", каза Боряна Боянова от маркетинг отдела за растителна защита на "ДюПонт България". Като пример за навлизане на изцяло нови продукти Боянова даде рапицата, която допреди няколко години е била напълно непозната у нас, но с масовото засяване на площи с нея се е появило търсене на препарати за третирането й.

Малка скоба – за рапицата често се говори, че е много вредна за пчелите и дори, че медът от нея не е полезен. Председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов обясни по този повод, че самото растение не може да бъде вредно, вредни са обаче препаратите, с които са третирани семената. От тях химикалите преминават в цвета и вече е имало случаи, когато по време на цъфтежа пчелите стават необичайно агресивни, което нормално не се наблюдава при нетретирани семена.

Да видим и качеството

Боряна Боянова даде и друг пример за препарати, които са навлезли масово в последните години – фунгицидите, които се използват за борба с гъбички и плесени. Ако допреди няколко години едва 7-8% от площите са били третирани с такъв тип защитни химикали, сега делът им надминава 90%, посочи Боянова. Защитата с фунгициди е много важна от гледна точка и на безопасността на произвежданите храни, защото предпазват от гъби и плесени, които могат да бъдат фатални за хора и животни (моравото рогче например).

"Засега най-голям процент от фермерите се насочват към препарати от средния ценови сегмент, като тенденцията е да се преминава от по-евтини, съответно и по-неблагонадеждни, а понякога и рискови препарати, към по-скъпи и качествени продукти", обясни Недко Недев. Боянова посочи, че увеличението на пазара като стойност не е толкова заради цените, колкото заради количеството.

"Ако преди години целта на стопаните беше да намерят евтин продукт, сега качеството и произведената реколта са водещи", казва тя. Недев определи преминаването към по-качествени препарати като "бавно и разумно". Първоначално самият търговец на препарати трябва да се увери, че продуктът ще даде очакваните резултати, ще донесе печалба, и чак тогава да го предложи, коментира Недев.

Субсидиите определено са факторът, който има голяма роля в продажбите на продукти за растителна защита, а и на семена. Според Боянова влиянието им е безспорно, като заедно с повишените финансови възможности на фермерите расте и грамотността им по отношение на това какви препарати и как да се използват. "Смятам, че като цяло се повишава културата на фермерите и работата им става по-професионална", коментира тя. Недев обясни, че субсидиите имат влияние върху избора на земеделците какви препарати, семена и техника да си купят.

Факторът "субсидии"

"Няма земеделец в страната, който да не се бори за по-висок добив, а за това има формула - по- качествени продукти за защита, торове, семена и не на последно място нов машинен парк. Това са инвестиции, които рефлектират директно на полето", коментира той. По думите му субсидиите позволяват да се направят такива покупки и колкото са по-малки те, толкова по-големи икономии се правят. Недев определи субсидиите като "жизненоважни" при неблагоприятни години. Отделен обаче е въпросът доколко постоянното субсидиране на площ провокира предприемчивост и избор на по-добра техника, по-хубави семена, препарати и торове, които да увеличават реколтата и да запазват плодородието на земята. Силното намаляване на пустеещи земи е друга причина за повишение на продажбите и на препарати, и на семена, посочи още Недев.

Търговците на препарати не се притесняват особено от предстоящата забрана на няколко вида неоникотиноиди, която трябва да влезе в ЕС след няколко месеца. Засегнати ще бъдат определени производители, но за тяхна сметка земеделците трябва да ги заменят с друг вид препарати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.