1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Земеделското министерство оповести фитосанитарното състояние на земеделските култури

Земеделското министерство оповести фитосанитарното състояние на земеделските култури

Средно за страната е отчетена от 1-6% степен на нападение по зърната от сиво гниене

Националната служба за растителна защита проведе обследване на стърнища от пшеница, ечемик, рапица и посеви с люцерна в областите Бургас, Добрич и Плевен за оценка състоянието на популациите и плътността на обикновената полевка, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Констатирано е следното: В областите Бургас (в землищата на селата Русокастро, Равнец и гр. Камено) и Добрич (в землищата на гр.Добрич, Балчик и Каварна) в обследваните площи и крайпътни ивици и синури не бяха установени следи от мишевидни гризачи; В Плевенска област (в землищата на източната част на община Плевен, гр.Пордим и гр.Левски) числеността на полевката е чувствително намалена спрямо есента на 2009 и пролетта на 2010 година.

Крайпътните ивици и синури на областта са чисти. В стърнищата от есенници и рапица в 60% от обследваните площи отчетената плътност е от 0,1 до 1 кол/дка, което е под прага на икономическа вредност, в 30% от площите са констатирани около 2 слаби колонии на декар с 2-3 активни дупки. На 10% от площите плътността е около 3-4 кол/дка, главно в землищата на гр.Славяново, с.Гривица и с.Коиловци.

При проведените обследвания на стърнища и крайпътни ивици от инспекторите на РСРЗ, се наблюдава понижение на плътността на обикновената полевка, като в повечето региони отчетената плътност е до 2 броя акт.кол./дка (Монтана, Разград, Търговище, Шумен и др.).Фенофаза: „физиологична зрялост”-ранни сортове; „прошарване на зърната” – късни.

Установилото се засушаване през месец август, съчетано с екстремно високи температури е блокирало развитието на маната по лозата във всички региони на страната. В повечето региони (Монтана, Разград, Шумен, Плевен и Ловеч) e отчетена до 45% степен на нападение по листата и до 20% - по зърната. По-слабо е нападението в регионите на Търговище, Ямбол, Хасково и Благоевград.

Приключи извеждането на борбата срещу оидиума (брашнестата мана). Установени бяха до 20% нападнати зърна.

Средно за страната е отчетена от 1-6% степен на нападение по зърната от сиво гниене, а в района на Кърджали от 25 до 30%. Развитието на болестта е в пряка зависимост от метеорологичните условия.

Продължава развитието на трето поколение на шарения гроздов молец. Високите температури ограничиха летежа и яйцеснасянето на пеперудите. Не са нанесени щети от икономическо значение.

Плътността на жълтия лозов акар е под и около ПИВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.