1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Проект „Царевицата - царицата на полето“ изпитва нови технологии

Проект „Царевицата - царицата на полето“ изпитва нови технологии

Corteva Agriscience – пионер в решенията за по-висок и гарантиран добив

Corteva Agriscience участва в десетото юбилейно издание на научно-изследователския и внедрителски проект на Аграрния университет - „Царевицата - царицата на полето“.

В супер технологичен опит Corteva Agriscience прави първи стъпки към научнообосновани решения за повишаване резултатите при отглеждане на царевица.

В поредица от изпитвания на площите на Аграрния университет в Пловдив компанията ще експериментира със свои хибриди и начина им на отглеждане – три вида обработки, придружени с три кръга с капково напояване. Първи воден кръг обхваща парцели с обработки по метода Стриптил и Но Тил. Вторият воден кръг включва: продълбочаване и повърхностна обработка, а третият воден кръг е свързан с конвенционалната обработка.

Опитите целят да покажат и помогнат на земеделските производители как да получат максимална печалба от декар в две направления. На първо място - оптимизиране на разходите. Предвид високите цени на поливната вода, капковото напояване е начин да се намалят разходите в това направление с около 70%.

След 4-5 години ще има отговор на въпроса коя е най-ефективната обработка и как влияе водоподаването, какви ще са печалбите.

Дали културата ще развие генетичния си потенциал зависи изцяло от условията на средата, от времето и начина на подаване на водата и доброто гарниране на посева по време на вегетация.

През следващата 2020 г. Corteva Agriscience ще предложи нови хибриди царевица, които ще бъдат тествани във всички части на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.