1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 25-31.03.2022 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 25-31.03.2022 г.

През периода при зимните житни култури ще се наблюдава масово фаза братене

През последната седмица от март се прогнозира съществено повишаване на температурите и трайно активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви.

През периода при зимните житни култури ще се наблюдава масово фаза братене. Само на изолирани места, в агростанциите Хасково, Чирпан и Казанлък пшеницата ще се намира във фаза трети лист. При трайните насаждения ще протича набъбване и разпукване на пъпките, а в отделни райони най-напредналите в развитието си костилкови видове ще са във фазите цветен бутон и начало на цъфтеж.

През повечето дни от периода се прогнозира относително сухо време и възможност за извършване на сезонните агротехнически дейности – предсеитбени почвообработки и сеитба на пролетните култури, обследване на есенните посеви за заплевеленост и вредители. Условията ще са подходящи за провеждане на предцъфтежните растителнозащитни пръскания при трайните насаждения срещу някои от зимуващите патогени и вредители – струпясване по семковите овощни видове, сачмянка по костилковите, както и срещу особено опасния червен овощен акар по всички овошки и лозята.

Периодът съвпада с оптималния агротехнически срок за сеитба на слънчоглед в районите от Дунавската равнина.

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.