1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Гуми за трактор – на кои критерии да заложите?

Гуми за трактор – на кои критерии да заложите?

Правилният подбор на гумите за трактор гарантира пълноценна работа с машината и нейната проходимост в различните почвени условия. На кои критерии е важно да се обърне внимание и кои са различните особености при избора според онлайн магазин Medina Med?

На кои характеристики да обърнете внимание

При избора на гуми за трактор, трябва да се вземе под внимание: 

  • съответствието с вида на почвата – ако задните колела са водещи ъгълът на наклона на ламелите да е над 22 градуса. При прекомерна влажност на почвата този параметър трябва да се промени. При влажност на почвата над 20% се препоръчва използването на широк профил;

  • монтаж на гумите – вниманието е насочено върху пълното съвпадение с техническите изисквания и предвидените за монтажа размери. Задвижващите предни колела трябва да са с променлив ъгъл на наклона, а при пасивност се поставят оребрени решения;

  • съответствие на мощността на селскостопанската техника на пренесените товари – друга важна особеност, отговаряща за товароносимостта, която трябва да е идентична с препоръчителната от производителя. Необходимо е да се вземе под внимание не само теглото на самия трактор, както е предвидено в техническата документация, но и теглото на цялото оборудване. Ширината на ламелите трябва да се увеличи.

    гуми за трактори

Намаляване на приплъзването на гумите

Често се наблюдава така нареченото приплъзване или пробуксуване на трактора особено когато машината преминава през твърде влажна почва. За да се намали този ефект или той напълно да бъде елиминиран през пролетта се препоръчва поставяне на движещи колела с разширен грайфер. Често при съвременните трактори се прибягва и до употребата на сдвоени колела, при което приплъзването намалява с една трета, а разходът на гориво пада с 15%.

Гуми за повишено сцепление

Занимаващите се от дълги години с фермерство специалисти твърдят, че е възможно подобряването на ходовите характеристики, чрез добавяне на допълнително тегло. Това повишава сцеплението с пътната настилка, което е особено наложително при използване на прикачен инвентар, като плуг или друго. За да се подобри допълнително ефектът, задните колела се пълнят с вода, антифриз или полиуретанова пяна. По този начин се подобрява и топлинният баланс чрез по-ефективното отвеждане на генерираната по време на работа топлина. Пълнежът с течност не бива да надвишава 40% при радиалните видове.

Този воден баласт остава през целия експлоатационен период и се прилага само при тракторното оборудване. Подобни продукти са значително по-евтини особено ако се купуват от специализиран магазин, където цените са значително по-ниски.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.