1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Създаването на специализирана финансова институция може да помогне на фермерите за подновяването на агропарка им

Създаването на специализирана финансова институция може да помогне на фермерите за подновяването на агропарка им

Снимка:

Това беше обявено по време на пресконференция, организирана от фирма „Бултрекс”

Инвестициите в нови машини ще намалят производствените разходи на българските земеделци между 30 и 50%. Това показва проучване на една от водещите компании за продажба на селскостопанска техника у нас - Бултрекс. Според експертите на компанията са необходими 580 млн. евро, за да бъде обновен машинния парк в селското ни стопанство, тъй като в момента средната възраст на тракторите, които се използват в земеделието, е около 22 години, а на комбайните – около 18 години. “Средната възраст на основните машини в земеделието трябва да достигне до 13 години за тракторите и 11 години за комбайните през следващите три години, за да се оптимизират максимално производствените разходи за земеделска продукция, да се подобри като цяло производствения процес и да се увеличи конкурентоспособността на българското земеделие. За ефективността на комбайните например е важно, както количеството обработена площ за единица време, така и минималните загуби на продукция по време на жътва. Ако при старите машини загубите при разпиляване са повече от 5%, то с новите, тези показатели падат до 1-1.5%”, обясни Иван Попов, управител на Бултрекс.

Данните от проучването и многогодишните наблюдения на Бултрекс показват още, че само 8-10% от селскостопанските машини в България са подновени през последните 6 години. В момента у нас един трактор обработва средно 62.7 хектара. За сравнение в Португалия и Гърция площта обработвана от един трактор е 16 хектара, в Германия- 11.6 хектара, а във Франция – 15.3 хектара. „В повечето европейски страни има активна държавна политика за подмяна на машините, каквато вярваме, че може да съществува и в България. Необходимите средства за това могат да бъдат осигурени както от европейските програми, така и чрез държавния бюджет. 2010 е годината, в която трябва да бъдат направени категорични постъпки за това, за да може селското ни стопанство да се справи с последствията от кризата и да тръгне по пътя на истинската конкурентоспособност”, категоричен е Попов.

Проучването на Бултрекс показва, че много от българските фермери не могат да се възползват от финансиране по европейските целеви програми поради изчерпване на финансовия ресурс. Друга основна причина е непознаване на проблемите на сектора, неговата специфика и липсата на експедитивност от страна на банките, които се явяват посредник в процеса на финансиране на вече одобрени проекти. Според стопаните у нас в повечето случаи финансовите институции отказват кредитиране или оставят без отговор молбите на фермерите, защото не приемат като обезпечение европейските субсидии.

„В дългосрочен план решение на този сериозен проблем може да предложи една специализирана финансова институция, каквато в момента у нас няма. Такава институция ще познава нуждите и възможностите на бизнеса,  реалните рискове пред фермерите и ще може да предложи адекватна и навременна услуга, защото при земеделците всеки пропуснат ден може да се окаже решаващ”, обясни Попов и допълни, че друга важна мярка е създаването на работеща единна информационна система, която да позволи обмяна на данни между всички държавни и финансови институции, работещи в сектора. Това ще даде актуална информация за усвоените пари по европейските програми във всеки един момент и ще се избегне напразното блокиране на средства.

Въпреки тежката схема за усвояване на европейските субсидии и сериозните последици от финансовата криза през 2009 г. и 2010 г., от Бултрекс отчитат и някои положителни тенденции в развитието на агросектора у нас. Около 75% от обработваемата земя у нас вече е организирана в големи стопанства над 1000 декара. Тенденцията на окрупняване на стопанствата и придобиването на земя от инвестиционни фондове създават предпоставки за по-сериозни и дългосрочни инвестиции в модернизация на автопарка. Затова очакванията на компанията са повсеместният спад на продажбите на агротехника от миналата година да бъде последван от сериозно раздвижване на пазара.

„Очакваме и голяма част от фермерите да се ориентират към дългосрочно-изгодни решения, т.е да предпочетат да инвестират в нова и качествена техника, а не в машини „втора употреба”. Предпоставки за това са подобряването на бизнес културата на българските земеделци и увеличаване на целевото финансиране от различни институции”, категоричен е Попов. За да отговорят на тези нови тенденции на пазара, от Бултрекс поддържат изключително сериозна складова наличност на стойност 10 млн. лева. Тя се състои изцяло от машини, поръчани по европейски проекти, за които се изчаква потвърждение на банкови кредити. Междувременно компанията има готовност да предложи на фермерите и изгодни схеми на разсрочено плащане. За тяхно удобство е създадена и сервизна мрежа в цялата страна, в която са инвестирани 3,5 млн. лева само през 2009 г. През 2010 г. се очаква да бъдат изградени нови търговски бази на територията на България. Компанията прави и сериозна заявка за увеличаване на пазарния си дял през 2010 г.

Бултрекс е на българския пазар за селскостопанска техника от 19 години. Компанията е специализирана в продажба на трактори, комбайни, селскостопанска техника, двигатели и резервни части за тях. Бултрекс е официален представител на редица водещи марки за селскостопанска техника, сред които са Steyr, Regent, Quivogne, Agrisem, Dammann, Agrex, Lachish и др. Услугите, които Бултрекс предлага включват пълно сервизно обслужване, както и подготовка и преквалификация на кадри, консултантска дейност, подготовка на икономически проекти, внос и изработка на учебни пособия и организиране съхраняването на стоките на митнически склад. Компанията разполага с търговска мрежа и представителства в седем града на територията на България -  Добрич, Силистра, Разград, Стара Загора, Пловдив, Карнобат и Монтана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.