1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Бръмбари в чинията

Бръмбари в чинията

Протеини от насекоми в менюто на хора и животни – вече е факт

Започваме с предупреждение: гнусливите, с консервативни кулинарни нагласи, да не четат. Ще стане дума за технологичното новаторство – набавяне на протеини в животинската и човешка храна от насекоми. Да ядеш бръмбари, щурци, скакалци, какавиди разни и какво ли не - меко казано, ще прозвучи доста предизвикателно за мнозина. Но дори и с гнусливо изражение, заслужава си да се информираме за тази революционна тенденция. Още повече – тя е в съзвучие с модерната сега Зелена сделка. Веднага един пример, радост за еколозите. Кръгова икономика в чист вид: производство на протеиново брашно от черна муха войник. Ларвите се хранят с хранителни отпадъци, които иначе отделят метан при гниенето. Протеиновото брашно пък става съставка в храната на свине и птици. И така – спестихме поне донякъде, количествата метан, които се отделят в говедовъдните ферми, например.

Протеинът в храната на хората и животните наистина е остър проблем. Особено с оглед на тревогите около изхранването на стремглаво растящото човечество. Дали някой се изненада, когато родните телевизии отразиха протеста на жителите от с. Лозен? Чия страна зае драгия зрител - на младите стартъпи, създали ферма за мухи, или на уплашените хора? В представата на всеки нормален човек това събитие – да живееш в близост с такава екзотична ферма, буди едва ли не асоциации с филм на Хичкок – летяща напаст, разнасяща болести. С обикновена трепачка не можеш да се справиш, нито с лепкавите мухоловки. Наложи се собствениците-новатори да излязат с научни и практически опровержения. Стигна се до познатия феномен с Ковид. Липсата на информация води до страх от неизвестното. А точно тази тема – погледнато и от гледна точка на пустия рейтинг, плаче за разглеждане. Не че европеецът тутакси ще замени телешкото със следните вече известни специалитети: бръмбари, щурци и скакалци – деликатес в Мексико, събирани от полето, с което пък се намаляват използваните препарати. Палмови червеи, брашняни червеи, гъсеници – определен вид и т.н. Да не прекаляваме с бъдещите деликатеси във вашата чиния, да имаме милост все пак. Нека да посвикнем, нека чуем мнението на Европейската агенция за безопасност на храните – какви протеини от насекоми могат да консумират хората, какви – животните. За жителите на някои страни в Азия, Африка и Южна Америка нищо стресиращо не предстои. Психологична бариера нямат – те от стотици години нагъват насекоми. Иначе с гурмето – бръмбари или скакалци, някои пътешественици с гордост се хвалят.

Въпросът обаче е: доколко протеиновият глад на човечеството може да се насити с тези твърде необичайни технологии, поне за европееца. В кръга на шегата и не съвсем: да не стане като със Зелената сделка? Юруш към нея, а после ще правим оценка на въздействието – колко и кой печели? Та, ЕК да се изкаже за бъдещето на насекомите като протеинова храна. За икономическия, екологичния и кулинарния аспект.

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.