1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Месодайните породи говеда в България

Месодайните породи говеда в България

Търсите или продавате говеда?

Влезте в сайта www.rancho.bg – специализираният онлайн пазар за селскостопански животни.

Дълго време промишленото говедовъдство в световен мащаб беше доминирано от комбинираните породи говеда. Резкият скок в развитието на млечните породи през ХХ век обаче доведе до драстична промяна в тази стратегия. Днес все по-често наблюдаваме отглеждането на специализирани породи и ясното разделение между месното и млечното направление.

Има ли смисъл да се гледат месодайни породи?

Това е, може да се каже, риторичен въпрос: предимствата на месодайните породи пред смесените такива са безспорни! От една страна, месодайните породи предлагат по-високо съдържание на месо за килограм живо тегло, кланичен рандеман от порядъка на 69-72%. От друга, месодайното говедовъдство изисква много по-малка първоначална инвестиция, в сравнение със смесеното или млечното.

И българските фермери разбират това: в последните години се наблюдава подчертана тенденция към увеличаване броя на месодайните говеда. (Министерство на земеделието) Така се постигат по-големи добиви с по-високо качество, съответно и фермите стават значително по-конкурентноспособни на пазара.

В световен мащаб съществуват стотина породи, специално селектирани за добив на месо. В България за пръв път започват да се гледат такива през 80-те години на 20 век. След това обаче „инерцията“ се губи и месодайните породи остават на заден план.

Днес, с повишаването на кулинарната култура, популяризирането на чуждестранни национални кухни и завишения интерес към гурме храненето, нараства интереса и към качественото говеждо месо.

Какви породи се срещат в България? Макар безспорният фаворит да е шотландският Абердин Ангус, често се предпочитат френските породи, сред които Лимузин, Гаскон, Шароле, Блонд д‘Акитен.

Абердин Ангус – най-разпространената месодайна порода

Породата произлиза от Шотландия, град Абърдийн, откъдето идва и името ѝ. Животните са безроги, с червена или черна окраска – оттук идва разделението между Ред Ангус или Блек Ангус. Месото на тази порода се цени високо заради равномерното разпределение на мазнините, което го прави изключително крехко и вкусно.

Лимузин

Френска порода от района Лимузин. Породата се характеризира с леко раждане и тази благоприятна черта я прави предпочитана в световен мащаб.

Херефорд

Това, заедно с Абердин Ангус е една от първите месодайни породи, внесени в България през 80-те. Лесно приспособима към големите температурни разлики между летния и зимния сезон, тя е известна с високата си плодовитост и дълголетното използване. Обичайно породата е с рога, но в Северна Америка е разпространено безрого отродие.

Гаскон

Това не е типична месодайна порода. Френските източници я посочват като „селска“. Произлиза от френските Пиренеи и се адаптира лесно към сурови условия: голяма надморска височина, сухи и стръмни райони, живот на открито. Поради това се смята за една от породите, които имат голям потенциал да се адаптират лесно към бързо променящия се в световен мащаб климат. Кръстосва се отлично с Шароле и Блонд д‘Акитен.

Шароле

Най-многобройната месодайна порода във Франция, която изпреварва дори Лимузина. Често се използва като основа за кръстоски. Характеризира се с бърз растеж и високи месодайни качества (с кланичен рандеман над 65%). Телетата обаче са големи, затова ражданията са трудни – което е и основен недостатък на породата. Друг недостатък е не толкова голямата приспособимост към трудни условия.

Блонд д‘Акитен

Тази порода е характерна с огромния си размер, както и със светлата окраска, от която произлиза името ѝ. Държи световния рекорд по кланичен рандеман, който достига 70%.

На последното Стекспо изложение преди пандемията КОВИД-19 бяха представени и някои не толкова разпространени у нас италиански породи.

Кианина

Това е най-голямата, а също така и една от най-старите съществуващи породи в света. За нея съществуват данни още от времето на Римската империя. Произлиза от долината Киана, в регион Тоскана. Породата е известна с леките отелвания на кравите.

Пиемонтез

Пиемонтез е интересна с това, че кожата е черна, а космената покривка на тялото – бяла. Тази порода носи уникална генна мутация, която предизвиква хипертрофен растеж на мускулите. Това от една страна дава по-голямо съотношение между мускулна маса и мазнина. От друга обаче води до репродуктивни затруднения, поради което породата не е предпочитана в масовото месопроизводство.

Маркиджана

Тази порода е развита в края на 19-ти и началото на 20-ти век в резултат от кръстоска между местните Подолски породи, Кианина и Романьола. Породата достига полова зрялост сравнително рано, плодовита е и се отелва лесно. В днешно време съставлява около 45% от стадата в Италия.

Сравнителна таблица на месодайните породи говеда

 

Абердин Ангус

Херефорд

Лимузин

Гаскон

Шароле

Блонд д‘Акитен

Произход

Шотландия

Англия

Франция

Френски Пиренеи

Франция

Франция

Крави (ж. тегло)

550-650 кг

600-750 кг

700-800 кг

700-800 кг

700-800 кг

900-1000 кг

Бици (ж. тегло)

До 1000 кг

900-1150 кг

1100 кг

900-1150 кг

1100-1300 кг

1400-1500 кг

При раждане (ж. тегло)

30-35 кг

30-32 кг

36-40 кг

37-40 кг

41 кг

44-47 кг

Среднодневен прираст

850-900 г

850-1200 г

1150-1500 г

1000-1300 g

1300-1700 г

1100-1550 г

Кланичен рандеман

68-70%

63-68%

65-68%

52-59%

65-68%

65-70%

Полова зрялост

10м

10 м

12 м

 

10 м

15 м

Стопанска зрялост

13-15 м

15 м

18-19 м

 

15-16 м

14 м

Плодовитост

93-95%

93-95%

90-95%

 

85-92%

94%

Продължителност на експлоатация

9-10 г

До 15 г

8-9 г

 

7-8 г

10+

 

 

Кианина

Пиемонтез

Маркиджана

Произход

Италия

Италия

Италия

Крави

700-800 кг

580-600 кг

750-900 кг

Бици

1100 кг

900-1000 кг

1200-1500 кг

Ж. Тегло при раждане

45-50 кг

40-45 кг

45 кг

Среднодневен прираст

1400-2000 г

1400-2000 г

До 2000 г

Кланичен рандеман

62-64%

67-68%

67%

Полова зрялост

 

12 м

 

Стопанска зрялост

16-18 м

18-19 м

15-16 м

Плодовитост

90-95%

90-95%

90-95%

Продължителност на експлоатация

10-12 г

9 г

15 г

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.