1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Министър Вътев: Системата за селекция в българското животновъдство трябва да води към пазарен успех

Министър Вътев: Системата за селекция в българското животновъдство трябва да води към пазарен успех

Програмата включва презентации и национални конкурси на породите говеда Шароле, Обрак, Холщайн, Блонд д‘Акитен, Ил дьо Франс

Системата за селекция и репродукция в българското животновъдство трябва да бъде разработена така, че да води към пазарен успех. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който днес посети международното животновъдно изложение в Клермон-Феран, Франция.

В рамките на събитието министър Вътев се срещна с френския министър на земеделието и хранителния суверенитет Марк Фено, с когото обсъдиха актуалните предизвикателства пред земеделските производители заради вноса на селскостопански продукти от Украйна.

„Полагаме големи усилия за коридорите на солидарност, украинските стоки да стигат с лекота през България до пристанищата в Солун и Кавала, но нашата инфраструктура не е изградена за толкова интензивен трафик и по тази причина ще поискаме помощ от ЕК, за да я укрепим“, каза министър Вътев.

Двамата министри коментираха темата за климатичните промени и наводненията. Министър Вътев посочи, че трябва да мислим за инфраструктура за отводняване като превенция при големи валежи, като от своя страна министър Марк Фено прояви интерес към тази идея.

Във връзка с изложението министър Вътев коментира, че вижда много възможности за съвместна работа между България и Франция в областта на животновъдството. И двамата министри се обединиха, че двете страни имат общи интереси и общи теми в агросектора.

Министър Вътев се срещна с изложители от Франция и други страни и обсъди с тях обмяната на опит и бъдещо сътрудничество с цел увеличаване на продуктивността в млечното и месодайното говедовъдство в България. При обиколката си той бе придружен от основателя на изложението Роже Блан, бивш животновъд и политик.

В изявление пред медиите министър Вътев подчерта, че пазарното присъствие на българските животновъди зависи много от това дали са конкурентоспособни, и дали успяват да предложат продукти с по-ниска себестойност и по-високо качество. Тази задача може да бъде изпълнена само с по-висока продуктивност чрез по-добра селекция, заяви министърът на земеделието и храните.

Той допълни, че на изложението на практика се вижда и ползата от това земеделските производители да са обединени в кооперативи.

„Имаме нужда от повече комуникация за българските автохтонни породи и продуктите, които те дават. Във високите части на планините тези породи виреят перфектно, като голямото им предимство е в качеството на месото и млякото“, заяви министър Вътев.

По отношение на образованието той заяви, че е наложително институтите към Селскостопанска академия и учебните производствени бази на аграрните университети да привлекат водещи експерти селекционери, агрономи, специалисти по почвознание, ветеринари, зооинженери, студенти и ученици от специализираните училища. „Така ще възстановим тези научни центрове, ще изграждаме кадри и ще получаваме продукция“, разясни министърът.

Изложението „Sommet de l'Élevage”се провежда за 32-ри път и тази година е с фокус върху агроекологичното животновъдство. Участие са заявили 1550 изложители, като се очаква да присъстват 105 000 посетители от 80 държави и да бъдат представени 2000 животни.

Програмата включва презентации и национални конкурси на породите говеда Шароле, Обрак, Холщайн, Блонд д‘Акитен, Ил дьо Франс. Представят се секторите млечно говедовъдство, месодайно говедовъдство, овцевъдство, козевъдство, коневъдство, техника, хранене на животни и ветеринарни материали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.