1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Научното становище на ЕОБХ потвърждава: клетки не трябва да бъдат използвани при отглеждането на кокошки носачки

Научното становище на ЕОБХ потвърждава: клетки не трябва да бъдат използвани при отглеждането на кокошки носачки

Ново становище на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) заявява, че кокошките носачки не трябва да се отглеждат в клетки и по този начин подкрепя исканията на Европейската гражданска инициатива “Край на клетките”, получила подкрепа от Европейската комисия и Европейския парламент.

Становището включва анализи на благосъстоянието на птиците и препоръки за подобряване на мерките за хуманно отношение към индустриално отглежданите кокошки носачки и бройлерите.
В становището си ЕОБХ препоръчва промяна не само на методите на отглеждане, но и на гъстотата на птиците. Максималната гъстота на отглеждане, която посочват от ЕОБХ, е до 4 птици на квадратен метър. В настоящите минимални изисквания се допускат 9 птици/м2. В препоръката за премахването на клетките и преминаването към алтернативни методи се включва и въвеждането на повдигнати конструкции за кокошките, както и минимум 1 гнездо на всеки 7 птици.
 

"ЕОБХ подчертава, че методите на отглеждане, които осигуряват дневна светлина, достъп до открито пространство или навеси, имат положителен ефект върху поведението на кокошките.", споделя Елена Савова от сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията" (КАЖИ). 

 
Много други препоръки в становището също припокриват целите на Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) за забрана на клетките. В становището си по този начин ЕОБХ потвърждава ЕГИ „Край на клетките". 

ЕГИ "Край на клетките" получи широка обществена подкрепа. 1,4 милиона европейски граждани подкрепиха инициативата, защото настояват Европейската комисия да сложи край на клетките в Европа.
Клетките причиняват страдание на огромен брой селскостопански животни всяка година. Те са една ненужна жестокост, особено когато съществуват системи с по-хуманно отношение към животните, при които не се използват клетки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.