1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. През 2023 г. ще видим най-големия брой млечни говеда в историята на изложението SOMMET DE L'ELEVAGE във Франция

През 2023 г. ще видим най-големия брой млечни говеда в историята на изложението SOMMET DE L'ELEVAGE във Франция

Събитието ще се проведе от 3 до 6 октомври 2023 г. в Клермон-Феран

От 3 до 6 октомври 2023 г. са датите на 32-то издание на изложението SOMMET DE L'ELEVAGE, което ще се проведе в Клермон-Феран, Франция. Признат международен бизнес форум, SOMMET е не само събитието за животновъдната индустрия, но и мястото за политици, институции, фермерски организации и съюзи, влиятелни и много други, които се стичат на шоуто всяка година.

2000 глави добитък, 1550 изложители и 105 000 посетители се очакват на тазгодишното събитие, което вече включва звездна програма с 2 породи говеда, Лимузин и Швейцарско кафяво говедо, организиращи националните си първенства, и смесената порода Монбелиард, която е домакин на междурегионалното си състезание.

През 2023 г. ще видим най-големия брой млечни говеда в историята на SOMMET с 532 млечни крави на изложението, което е със 100 повече, отколкото през 2022 г. В допълнение, SOMMET DE L'ELEVAGE ще бъде домакин на над сто конференции, обхващащи всички ключови селскостопански въпроси. Да не забравяме, разбира се, известния конкурс за иновации "Sommets d'Or", като Грузия е почетен гост на страната и централна тема на тазгодишния SOMMET за устойчивост в животновъдството.

SOMMET DE L'ELEVAGE си поставя за цел да се превърне в устойчиво животновъдно изложение №1 в света. "Във време, когато всички говорят за устойчивост, всички все още се опитват да дефинират концепцията", обяснява генералният мениджър на SOMMET Фабрис Бертон. "За нас беше важно да го превърнем в наше хоби, защото нашето събитие започна и се разви в сърцето на нашия Централен район, непокътнат район, 70% от който е естествено пасище. И именно в тази екосистема през годините фермерите естествено са развили устойчив модел на животновъдство, основан на пасторализъм. Това е целта на нашето събитие, превръщайки устойчивото измерение в наша основна амбиция за бъдещето и селското стопанство на утрешния ден, като насърчаваме всички перспективи в опазването на екосистемата и човека в тази среда", добавя Фабрис Бертон.

SOMMET DE L'ELEVAGE се позиционира на 3 основни теми:

• Икономическа ефективност: една ферма може да бъде устойчива само ако е икономически жизнеспособна

• Полезност в социален контекст: животновъдството е в основата на цял сектор, който обединява множество хора и занаяти

• Екологична легитимност - тази позиция е още по-актуална, тъй като ООН обяви 2026 г. за година на пасторализма и пашата. Тази тема ще бъде широко разгледана на тазгодишното изложение. SOMMET ще приветства професионални организации, включително Auvergne Pastoralism, които ще бъдат домакини на конкретна конференция по темата.

Година след година многобройни чуждестранни делегации, с идентифицирани инвестиционни планове, пътуват до центъра на Франция, за да присъстват на това голямо животновъдно събитие. Техните интереси варират от генетика на говедата (говеждо месо и млечни породи), овце, машини и оборудване за добитък, до суровини, фуражи, оборудване за доене и обработка на мляко и нови технологии.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.