1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Швейцария намалява животновъдството

Швейцария намалява животновъдството

Левите партии в Швейцария са убедени, че намесата на държавата в селското стопанство е крайно необходима

Законопроект за увеличаване на консумацията на растителни продукти вместо месо разработва правителството на Швейцария. Идеята е фермерите в страната да намалят отглеждането на животни и фуражни култури.
 
Левите партии в Швейцария са убедени, че намесата на държавата в селското стопанство е крайно необходима, за да се опазят климата и здравето на хората, докато консерваторите виждат в законопроекта непозволено вмешателство в правото на селскостопанските производители да избират какво да отглеждат, както и в правото на хората да избират с какво да се хранят.
 
От 2021 година насам различни министерства в Берн работят по съставяне на стратегия за климатично неутрално селско стопанство. В нея са обхванати 50 мерки, с които правителството иска да постигне прехода към нулеви емисии. Основната цел е до 2030 година вредните емисии от аграрния сектор да се намалят с две трети, а поне една трета от населението да се храни предимно с растителни продукти и да консумира много по-малко месо. 
 
И докато левите и зелените в страната приветстват законопроекта, от Швейцарския земеделски съюз го смятат за неприемлив. На подобно мнение са консерваторите, които твърдят, че ако държавата се опитва да наложи нови хранителни навици, прекрачва червената линия на своите компетенции.
За да постигне своите цели, правителството в Берн подготвя и промени в правилата за директните плащания. Така стопани, които отглеждат фуражна пшеница, ще получават по-малко в сравнение със своите колеги, които залагат на хлебно зърно, зеленчуци и бобови култури.
Според животновъдите това е опит за намаляване на поголовието, срещу което те ще упражнят своето право на протест. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.