1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Цветомир Христов: Животните ми дават енергия, администрацията ме смазва

Цветомир Христов: Животните ми дават енергия, администрацията ме смазва

Ние сме във война с държавата, щом ни налагат санкции, споделя фермерът

Удоволствие от работата с животните, умора – при сблъсъка с администрацията

Той е с четири висши образования, между които и зооинженерство, а следващата му цел е докторантура. „Работех добре в София, но не беше това, което ми трябваше“, споделя животновъдът Цветомир Христов от Етрополе. Стартирал с биоживотновъдство в далечната 2009 г. „Животните ми дават енергия. Когато работя с тях, имам спокойствие, въпреки съм на терен по 12-14 часа. От две години нямам никакви работници, само един тракторист, който се занимава с балирането. Разчитам единствено на себе си и на помощта на семейството.“

Не му тежи, че и тази година е пропуснал почивката на морето.

Мъчи го административната тежест – „когато тръгна по институции, се чувствам смазан и изтощен, дори трудно заспивам. Ние сме във война с държавата, щом ни налагат санкции.“ Много пъти е искал да ликвидира всичко, после като помисли, осъзнава, че решението е грешно.

 

Отлична симбиоза между животните

Цветомир е председател на развъдна асоциация за автохтонни породи от Софийска област – това са Елинпелинска овца и Западностаропланинска овца с обща популация у нас около 11 000 броя. Самият той залага на тези породи, отглеждайки 630 овце, и твърди, че продукцията им е с високо качество и ниски разходи.

Решил да започне да отглежда и крави от породите Българско кафяво говедо и Симентал, като стадото се състои от 75 крави и около 60 телета. Причината е, че есенно време няма приходи от овцевъдството и в този период се търсят телета. От друга страна, кравите много добре усвояват пасищата и подобряват тревостоя, изпасвайки по-едрата трева, а овцете – по-ниската и така се получава добра симбиоза.

 

Постоянна клиентела

Хвали се, че няма проблем с реализацията на агнетата – дори всяка година прави списък с желаещите да закупят. „Аз не търся по-висока цена на продукцията, агнетата продавам на 12 лв., млякото – 2,40 лв./л, телетата отиват за Албания вече години наред.“

С вкус към иновациите

Европейските инвестиции са оставили благоприятен отпечатък във фермата, за което той често е обект на завист от свои съседи. Инвестирал в автоматично доене и механизирано хранене по най-съвременни технологии, направил също така две нови сгради, закупил земеделска техника.

Практика и наука

Споделя, че практикува синхронизирано осеменяване – през 28 дена по една група от 100 животни. Идеята е да се агнят в рамките на 4-5 дена

и така може да планира агнилната кампания.

Продукти с висока добавена стойност

И тъй като е наследник на мандраджии, и той продължава семейната традиция. Преработва около 50 процента от произведеното мляко, през март и април прави краве сирене, през май и юни продава овчето мляко на мандра, а през юли прави крокмач.

Това е той – усмихнат, образован, амбициозен. Лицето на модерното животновъдство, но и пример за воля, упоритост и иновативно мислене.

Гледайте предаването Те Победиха с автор и водещ - Валентина Спасова, събота от 13:30 по Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.