1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Изложби
  4. 130 години организирано ловно движение в България

130 години организирано ловно движение в България

С тържествено шествие-парад и ловен събор във Велико Търново ще бъдат отбелязани 130 години от организираното ловно движение в България. Честването на 13 и 14 юни се организира от великотърновското Ловно-рибарско сдружение “Сокол-1884”, Съюза на ловците и риболовците в България и община Велико Търново.

Програмата ще започне с изложба на тема “130 години организирано ловно движение в България”, която ще бъде открита на 13 юни от 17,00 ч. в Изложбените зали „Рафаел Михайлов”. Час по-късно е предвидено тържествено откриване и поставяне на венец пред паметника „Майка България”. В 18,30 часа шествие-парад на ловните знамена ще премине по главната улица на града до площад „Цар Асен І” пред Царевец, където знамената ще бъдат осветени.

В шествието ще вземат участие близо 1000 ловци и гости от цялата страна, съобщи председателят на великотърновското ловно-рибарско дружество Димитър Йорданов. По централната улица ще преминат представители на близо 90 ловни дружества, сред тях и дами-ловци от Женския клуб “Бендида”, деца-риболовци, състезатели по ловна и спортна стрелба, ловци с кучета, както и представители на соколарски клуб, които ще покажат две ловни птици.

С парада на ловните знамена искаме да възстановим една традиция, която е била прекъсната за много години, обясни Йорданов. Той припомни, че първият парад на авджиите е проведен във Варна през 1922 г., като участниците в него са почели паметта на загиналите във войните ловци.

На площада пред Царевец същата вечер кметът Даниел Панов и председателят Националния ловен съюз Иван Петков ще наградят заслужили деятели на ловното движение. В 21,00 часа ще започне празничен концерт с участието на Военния духов оркестър, ДЮФА “Българче” и малките мажоретки от ЦДГ “Соня”. Вечерта ще завърши с аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”, излъчен в 21,45 ч.

Във втория ден на тържествата ще се проведе традиционният ловен събор в околностите на Къпиновския манастир, на който се очаква да се съберат хиляди ловци от цялата страна. Официалното му откриване е от 11,00 часа на 14 юни. В 11,30 ч. великотърновското ловно-рибарско дружество ще отличи свои заслужили членове, след което ще има тържествен обяд и празничен концерт. Закриването на събора е в 18:00 ч. Той се провежда в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

Националната ловна организация в България обединява 138 сдружения, в които членуват около 125 000 ловци. Великотърновското дружество “Сокол- 1884” включва 31 ловни дружинки с 1100 авджии, а дружествата в цялата област са осем, като наброяват близо 5000 ловци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.