Фестивал на дивите цветя

Фестивалът на дивите цветя ще бъде официално открит на 21 юни 2013 г.  в Смолян. Родопите ще разкрият една от тайните си – магията на своите поляни, обсипани с дъхави билки и редки цветя. Орфей – прочутият певец на планината, е лекувал не само със своята музика, но и със силата на лечебните растения. Да се докоснем до цветното богатство на планината и щедрите дарове на природата ще ни помогне първият в България Фестивал на дивите цветя, който ще се проведе от 21 до 30 юни.

Ботанически и вело-турове сред китните поляни на планината, беседи за използването на местните билки и ателиета по традиционни и художествени занаяти са сред инициативите на Фестивала. На седянка в село Сивино участниците ще научат как се приготвя кускус. Предвидени са дегустации на билкови чайове и местни кулинарни специалитети. В дните на Фестивала ще се проведе и традиционният за село Могилица Празник на народното творчество и занаятите. Ще бъде пресъздаден обичаят „Адрелез” – танц на водата и цветята.

Десетдневният фестивал е точно в дните преди Еньовден, когато билките имат магическа сила и планината се зарежда със здраве. Обичаят „Еньовден” ще представят жителите на село Горна Арда. Кулминацията на празника ще бъде фолклорното надпяване и надиграване „Изворен глас” в село Смилян на 29 юни.

На 29 юни в Смолян ще има базар на местни еко-производители. Фестивалът се организира по проект „Родопите – градината на Орфей” и е част от мрежата от фестивали на дивите цветя, които се организират в Словения, Хърватска, Румъния и Великобритания под егидата на международната организация PlantLife International.

Реализира се с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд (ПМП на ГЕФ) и Програма „Култура” на Европейската комисия чрез проект „Цветна Европа”. Партньори на Фестивала на дивите цветя са и РИОСВ- Смолян, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и училища и читалища.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.