Две години Обща селскостопанска политика на ЕС в България

 


Дискусионна конференция на тема „Две години Обща селскостопанска политика на Европейския съюз в България” ще се състои в сряда, 27 май, от 13.00 до 16.00 часа в бизнес-залата на хотел „Кристал Палас“ в София – на улица „Шипка14.

Конференцията е заключителна за проекта "Общата селскостопанска политика /ОСП/ – двигател за развитието на българските селски райони”, изпълняван от Агенция СТРАТЕГМА в партньорство с Европейския институт, съфинансиран от Генерална дирекция „Селско стопанство и развитие на селските райони”на ЕК.
Специален гост на събитието е министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, който ще говори за реалните ползи за българското земеделие от прилагането на ОСП в България.

Друг акцент в конференцията ще бъдат директните плащания на площ - очаква се участие на заместник-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Мюхеттин Караоглан.

В дневния ред е включена и дискусия с представител на ръководството на Национална служба за съвети в земеделието.

Резултатите от комуникационната инициатива "ОСП - двигател за развитието на селските райони" ще бъдат обобщени от Юлиана Николова - директор на Европейския институт, от ръководителя на проекта Станка Делчева от Агенция СТРАТЕГМА и от експерта от Европейския институт Мъгърдич Хулиян.

В конференцията ще участват журналисти от регионални медии, от специализирани издания, ресорни репортери от централните издания, земеделски производители и представители на техни организации от цяла България.

Целта на проекта е повишаване на обществената информираност в България по отношение на основните елементи на Общата селскостопанска политика и нейната специална роля и мерки за развитие на селските райони.

Наред със заетите в сектора „Селско стопанство”, целева група на инициативата са широката общественост и регионалните медии – с акцент върху възможностите за повишаване на качеството на живот и разнообразяване на икономическите дейности в селските райони чрез ОСП.

Бяха проведени 12 семинара в шестте района за планиране; освен това бяха организирани информационни щандове на три специализирани изложения: „Селското стопанство и всичко за него” в Добрич, Международно изложение “Balkan Food&Drinks” в София и „АГРА – 2009” в Пловдив.

 

ПРОГРАМА

 

12:30-13:00    Регистрация на участниците и медиите

13:00-13:45    Представяне на проекта
г
-жа Юлиана Николова, фондация „Европейския институт”, г-жа Станка Делчева, „Агенция Стратегма”

13:45-14:00
    Кафе пауза

14:00-14:30
    Реалните ползи за българското земеделие от прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС в България
Валери Цветанов, министър на земеделието и храните

14:30-15:00
    Директните плащания на площ
Дискусия с представител  на ръководството на ДФ „Земеделие“
(г-н Мюхеттин Караоглан, зам. изпълнителен директор на държавен фонд “Земеделие”)

15:00-15:30 
   Дискусия с представител на ръководството на Национална служба за съвети в земеделието
(очаквано потвърждение от г-н Младенов, изпълнителен директор на НССЗ.)

15:30-15:55   
Въпроси и отговори по влияние на ОСП върху земеделието в България – дискусия

15:55- 16:00
    Заключителни думи
г-жа Станка Делчева, „Агенция Стратегма”, г-н Мъгърдич Хулиян, фондация „Европейския институт”,

16:00 -16:30 
   Коктейл

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.