1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. На полигон в Катуница ще се изпитват нови препарати за растителна защита на ЕС

На полигон в Катуница ще се изпитват нови препарати за растителна защита на ЕС

Опитите са безопасни за хората и природата

База за биологично изпитване на нови, непознати досега препарати за растителна защита, разкри край Катуница швейцарската компания Ес Же Ес чрез своя български филиал. SGS e глобален лидер в специфични услуги като проверяване /верификация/, тестване и сертифициране. В Катуница  ще се провеждат тестове за ефикасност, токсичност и безопасност на  препарати за селското стопанство. Тестовете са възложени от компании като «Дюпон», «Монсанто», «Синджента» и «Байер».

Антоанета Стоянова – координатор проект в SGS България ЕООД, филиал на швейцарската компания Сосиете Женерал де Сюрвеянс /Ес Жи Ес/: «Базата в Катуница е създадена според изискванията на ЕС и през 2012 година бе лицензирана от Агенцията за безопасност на храните. В нея се извършват билогочни изпитвания на полето в реални условия на нови препарати за растителна защита. Целта на компаниите е след изпитанията да регистрират или пререгистрират препаратите, както и търговски опити за позициониране на пазара. Нашата задача е да оценим ефикасността  на препаратите в различни концентрации.»

От началото на  2012 година в Катуница са изпитвани препарати срещу плевели /хербициди/ и гъбични заболявания /фунгициди/. Същите нови препарати се изпитват и в други страни с друг климат и ако резултатите са икономически значими, новите препарати могат да се регистрират във всички страни на Европейския съюз. Препаратите, изпитвани в Катуница ще бъдат продавани най-вече в Южна Европа, заради сходните климатични условия.

Тестовете не са опасни за природата и хората.  Те отговарят на добрите експериментални практики, въведени от Европейската организация за растителна защита. Опитите се правят на много малки площи, около тях има защитна зона. Накрая цялата реколта и всички растения, третирани с препаратите се унищожават в съотвествие с изискванията на Закона за унищожаване на опасните отпадъци. Унищожаваме задължително и остатъка от експерименталните препарати, казват от SGS.

- За България

 В България се извършва мониторинг на 127 болести и неприятели по растенията, както и на 73 вида плевели. Особено голямо внимание се обръща на обработката с хербициди срещу плевели на пшеницата и ечемика. По последни данни през 2010 година в страната са били обработени 1 115 770 хектара с двете зърнени култури.

През същата година 14,3 на сто от засетите с есенници площи /182 400 хектара/ са били нападнати от гризачи /обикновена полевка. Химичната борба с нея е осъществена на 65 800 хектара /5,1 на сто от засятите площи/.

От 2 до 8 третирания срещу мана през 2010 година са извършени и в българските лозя. Третирани са 65 320 хектра лозя /100 процента от нападнатите площи, 92,15 от стопанисваните площи.

- За Европа

“Загубите на реколтата, причинени от тези вредни организми са значителни, но могат да бъдат избегнати когато се включат механизми за защита на растенията. Оценката на потенциалната и съществуващата загуба, въпреки съществуващите практики на растителна защита са дадени за пшеница, ориз, царевица, картофи, соя и памук за 19 региона в Европа за период 2001-2003 година. Между културите най-голяма загуба от неприятели търпи пшеницата - 50 процента и памукът - повече от 80 процента. Докато при другите култури е 26-29 процента при соята, 31,37 и 40 процента за царевицата, ориза и картофите. Като цяло плевелите причиняват най-високи загуби – около 34 процента, докато насекомите и патогените /болестите/ нямат толкова голямо значение – от тях загубите са съответно 18 процента и 16 процента. Ефикасността на препаратите за растителна защита е била по-голяма при техническите култури, отколкото при културите за храна. Регионалните разлики в ефикасността са значителни. Въпреки нарастващо увеличение на пестициди загубите на реколта не са намалели значително през последните 40 години.

Източник: Аграрен доклад на Министерството на земеделието и храните 2011 година

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.