1. Начало
  2. Видеа
  3. Инвестиции
  4. По подмярка 4.1 с приоритет да бъдат стопанства, които не са се модернизирали досега

По подмярка 4.1 с приоритет да бъдат стопанства, които не са се модернизирали досега

Трудно е да инвестираш в специализирани сеялки при положение, че нямаш нито един трактор, коментира земеделецът Невен Попов

Стопанството на Невен Попов се намира близо до Ямбол. Отглежда крави млечно направление и земеделска земя около 500 дка за фуражни култури. Желанието на фермера е критериите по подмярка 4.1 да се преосмислят при евентуално ново отваряне, така че да могат и по-малките стопанства да могат да направят по-обикновени инвестиции и да имат шанс проектите им да се класират.
Истината е, че при малките стопанства това е основен проблем, тъй като голяма част от кандидатите нямат нужда от но тил сеялка, или специализирано оборудване за пръскане с помощта на дигитални технологии, което е доста скъпо. Повечето от тях работят с остаряла техника и имат нужда да си обновят машините. 
За всеки фермер модернизацията има различно измерение – за малкия фермер тя означава да си купи нови машини. Но в този случай няма как той да събере точки, защото е малък и не е направил предишни инвестиции, които да му дадат приоритет. Трудно е да инвестираш в специализирани сеялки при положение, че нямаш нито един трактор, коментира Невен Попов.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.