Преразпределителните плащания – осигуряват ли балансирано и справедливо подпомагане на чувствителни сектори

Те имат най-голям ефект върху малки и средни стопанства

 

В предаването „Общата селскостопанска политика – от полза за всички нас“:  Преразпределителните плащания представляват по-справедливо и балансирано насочване на средствата по директните плащания с цел подпомагане на по-уязвимите стопанства и постигне по-равномерно разпределение между отделните групи бенефициенти от секторите зърнопроизводство, животновъдство, производство на плодове и зеленчуци. 

Чрез инструмента за преразпределително плащане по ефикасен и ефективен начин се насочват средства към малките и средни по размер земеделски стопанства. По този начин може се повлие на структурата на разпределяне на директни плащания, като се повиши подпомагането за преобладаващата част от земеделските стопанства, които са бенефициенти по Схемата за единно плащане на площ. Плащането се определя на хектар и не е обвързано с производството. Бюджетът по схемата е в рамките на приблизително 7% от националния таван за директни плащания.
 
Предаването е част от Информационна кампания по проект „Общата селскостопанска политика – от полза за всички нас“, съфинансирана с подкрепата на Европейския съюз. 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.