1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. 10 години Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

10 години Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

Равносметка за развитието, успехите и партньорствата

Българска асоциация на малинопроизводителите е учредена в гр. Лозница и регистрирана през февруари 2013 година. Членовете й са над 200 малинопроизводители, които обработват над 2/3 от всички площи с малини и ягоди в България и произвеждат над 70% от индустриалната малина в страната.
През 2015 г. година Асоциацията приобщава към себе си останалите ягодоплодни култури - боровинки, къпини, арония, касис, киви и други, с цел по-пълна защита на производителите на ягодоплодни в България. Така асоциацията се преименува на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните /БАМ-Я/.

За пръв път България се включва в голямото семейство на Световната организация по малината IRO - Internationale Raspberry Organization през 2010 г. и е член на Управителния съвет. Това е организация с членове от 15 страни, на които се дължат 80% от световното производство на малини.

Представители на УС на БАМ-Я и активни членове организират и посещават национални и международни изложения, форуми, конференции и фестивали в различни точки на света като

Чили, Китай, САЩ, Канада, Германия, Испания, Италия, Сърбия, Полша, Нидерландия и други.

През 2018 г. като член на IRO БАМ-Я е домакин на Световната конференция по малината, която се провежда в Арбанаси с присъствие на представители от 25 държави производители на малини от цял свят.

Придобитите знания, опит и технологии се разпространяват и представят на членовете на БАМ-Я по време на ежегодните семинари, симпозиуми, форуми и специализирани изложения и Фестивали на малинатa.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.