1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Ангел Вукодинов: ФЛУРОСТАР е един мой любим хербицид

Ангел Вукодинов: ФЛУРОСТАР е един мой любим хербицид

Иновации от Суммит Агро за управление на азот чрез азотфиксиращи бактерии

За по-ефективна растителна защита Суммит Агро предлага иновативен рН буфер – ФИКСЕРТОП pH, който способства за постигането на правилното рН на работния разтвор, запазва ефективността на използваните активни вещества, осигурява по-лесно и бързо усвояване на хранителните вещества от растенията, действа като антиразпенител и омокрител. За разлика от стандартните pH регулатори, ФИКСЕРТОП pH осигурява pH 5 на разтвора при доза 1 литър на 1 тон вода, независимо от първоначалните й показатели.

Безкомпромисна борба срещу телени червеи и редица други почвени неприятели

ТРИКА ЕКСПЕРТ и ЕРКОЛЕ, с активното вещество ламбда-цихалотрин, са решенията за борба с телените червеи, с ларвите на нощенките и на почвените бръмбари, както и с диабротиката, споделя Иван Михов, продуктов мениджър в Суммит Агро за семена и торове и мениджър продажби за Северна България. Най-голямото предимство на тези продукти е, че самата гранула е обвита с естествен гипс, което позволява контролираното освобождаване на активно вещество в почвата и гарантирана защита на растението около 30 дни. Разликата между двата продукта е, че в ТРИКА ЕКСПЕРТ освен инсектицид, има и храна - Азот и Фосфор (N:P=7:35), което дава много бърз старт на растението и преодоляване на критичните фази от развитието му в райони, където има силна плътност на сивия царевичен хоботник.

За борба със сушата

„Ще насоча вниманието ви към няколко продукта, които са актуални в контекста на продължаващото засушаване през годините“, продължи Иван Михов с друга актуална тема за земеделските производители.

МИКОАПЛАЙ ЕНДОМАКС е на основата на микоризни гъби. Той е като една „помпа“, която осигурява храна и вода на растенията от дълбоките почвени слоеве. Особеното на продукта е, че в един грам се съдържат 22 500 спори. Дозата е грам на декар и е абсолютно достатъчна. Това е продукт, който успява да достигне там, където кореновата система на растението не може и извлича храна и вода от много дълбоки слоеве от почвата. Практически там, където приложим микоризни гъби, растенията никога не страдат от дефицит на влага и на хранителни вещества.

Контролирано подаване на азот

САЗОЛЕН е продукт на базата на метилен-урея, с който успешно и безопасно храним растенията с азот през листата. Успешно се прилага в условия на засушаване. Няма никаква опасност от измиване, пригори или фитотоксичност. Предлага се в различни формулации – САЗОЛЕН СК, САЗОЛЕН СЯРА + МАГНЕЗИЙ, САЗОЛЕН МЕД и САЗОЛЕН NPK.

Иновации за управлението на азот чрез азотфиксиращи бактерии
АМИЛИС (за почвено приложение), а през следващата година Суммит ще предложи продукт за употреба и през вегетацията (листно приложение). И двата са абсолютно съвместими с повечето използвани пестициди и торове. АМИЛИС е почвен подобрител и се прилага преди сеитба на културата или по време на сеитба (в реда). Той съдържа два специално подбрани щама бактерии, които способстват за разграждане на растителните остатъци, минерализиране на органичната материя, фиксиране на азота от атмосферата и в почвата, стимулиране на кореновото развитие. Играе ролята и на антагонист на патогенните микроорганизми в почвата.

Изключително подходящ е и за приложение при консервационните технологии, като минималните обработки и Но-тил, защото спокойно може да се смесва с фосфорни и азотни течни торове, които се прилагат по време на сеитба. Ефектът от приложението на продукта е мин. 2,5 кг активно вещество азот. Така че давайки го на растенията, знаете, че колкото и да е сухо, каквото и да се случи, имате осигурен поне 2,5 кг азот. Или това е около 8-8,5 кг амониев нитрат като храна.

Ангел Вукодинов: „Със Суммит Агро работим вече 10-15 години. Ползвам доста продукти, имам добри впечатления от САЗОЛЕН, което е азот за листно приложение, под формата на метилен-урея, от който сме абсолютно доволни, защото подобрява както тургура на растението, така и качеството на реколтата и най-важното – не прави каквито и да било пригори. При царевицата ползваме КЛИК КОМБИ като запечатка или хербицида ШАРПЕН. ФЛУРОСТАР е един мой любим хербицид, който прилагам както в царевицата, така и в пшеницата – това е безкомпромисен хербицид и се справя наистина с проблемни плевели както и със самосевки от технологични рапица и слънчоглед.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.