1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Гъбопроизводството е добра идея за бизнес, но от инвестицията зависи себестойността на крайния продукт

Гъбопроизводството е добра идея за бизнес, но от инвестицията зависи себестойността на крайния продукт

Браншът е почти изолиран от европейско подпомагане

Преди година и половина Станислав Манолов направил инвестиция в стопанството си по мярка 4.1. от ПРСР. Изградил модерно предприятие, което произвежда годишно 400 т прясна печурка.
Станислав се занимава с гъбопроизводство от 2000-та година. Стартирал бизнеса си с познатите на всички торби с пепелина - хранителна среда за култивираните гъби. Постепенно производството преминало на торф. С годините ръчният труд се увеличавал, затова и решил да инвестира в ново предприятие. Вече е много по-лесно. Предприятието за мащабите на страната ни е малко, но модерно. В сравнение със средноевропейския производител е бутиково.
Пазарът изисква количества, качество и постоянство. Понеже гъбопроизводството у нас е разпокъсано, представено предимно от дребни производители с ниски инвестиции, чуждестранният пазар е невъзможен. За обединение на този етап поясни Станислав Манолов почти е невъзможно.
За развитие на гъбопроизводството в България е необходим по-лесен достъп до инвестиционни мерки. Към момента има само два или три такива проекта по ПРСР. Необходима е финансова подкрепа и за самото производство, както е в другите сектори, които получават пари по СЕПП, обвързана подкрепа, де минимис и т.н.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.