1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. И разсадници за овошки започват да затварят

И разсадници за овошки започват да затварят

Родните овощари разчитат най-вече на вносен посадъчен материал

Използването на качествен посадъчен материал при нови овощни насаждения е от изключителна важност. За съжаление обаче, производството му в България замира. Родните овощари разчитат най-вече на внос и това подбива цената на произведените у нас дръвчета. Най-големият проблем при производството на овощен посадъчен материал е липсата на специализирана работна ръка. Процесът на отглеждане на дръвчетата в маточника също изисква умения и знания. Тези, които ги имат, са на преклонна възраст, а младите нямат желание за тази дейност.
 
Стопанството на Елисавета Витанова поддържа 70 дка орехово насаждение и около 50 дка костилкови и семкови видове. От миналата година са затворили цикъла на производство с изграждане на сушилня. До момента предлагали пресните плодове на фермерски пазари. От лятото на миналата година започнали производството на сок. Мечтата на производителите е да имат и малък цех за преработка, но изискванията на БАБХ според Елисавета са доста сложни и трудно изпълними. 
Всичко което произвеждат в стопанството е еко. Само до преди година се отказали от сертификата за биопроизводство, но това не променило начина им на отглеждане на плодовете и зеленчуците.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.