1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. „Напоителни системи“ – извор на скандали

„Напоителни системи“ – извор на скандали

Капкова поливна система на лозе
Снимка:
Капкова поливна система на лозе

Във ведомството обаче всичко тече, нищо не се променя

Фабрика за скандали. Топло местенце за политически „нашисти“, както казваше Радой Ралин. Някои от тях с доста екзотични сивита. Институция, сочена като извор на далавери. Такова мнение битува за „Напоителни системи“. Обогатяване на тази визитка има в последните дни. Бившият служебен министър предал щафетата на сегашния. Информация, че в 24 тръжни процедури, цитирам Иван Иванов „има индикатори за измами“. Какви са индикаторите – тайна засега. Само индикатори са установили експертите от „Вътрешен одит“ на земеделското министерство. Понамирисва на поставена задача „отгоре“. Отделът все пак е част от земеделското министерство. Но пък прокуратурата, а после съдът могат да отговорят – индикаторите за измама, истински ли са или фалшиви? Дано не минат под знака на изчегъртването.

107 млн. лв. са замразените средства от ПРСР. Предвидени били за рехабилитацията на 24 напоителни канала. Министър Иванов твърди, че спирането на обществените поръчки ще спаси „Напоителни системи“ от фалит. Впрочем, дали ведомството вече не е във фалит? Да, в него със сигурност могат да се извадят на бял свят нарушения. Някои дори достатъчно сериозни, но останали извън полезрението на съдебната система. Погледнеш, сега ще има осъдени, наказани? Правителството на „почтените“ би трябвало да си свърши работата. Но, „почтено“! Какво означава за фермерите цялата тази операция „чисти ръце“? Тревога – дали тези 107 млн. лв., ще бъдат използвани до края на програмния период? Времето тече с шеметни темпове. Нови обществени поръчки? Знаем колко се влачат, как се обжалват. Опозицията твърди, че цялата тази дандания се прави, защото спечелилите поръчките не се харесвали на новото правителство. И какво друго може да каже, след като посочените 26 позиции – каквото и да означава „позиции“, са в нарушения, ама какви? Така. Стопаните обаче искат да чуят: до началото на напоителния период – април, ремонтите на каналите ще приключат ли? Едва ли. Или отново срокът няма да се спази? Толкова инвестиции са натъпкали фермерите за модерно напояване – така, че да се пести вода. С ходене по мъките, докато изпълнят европейските си проекти. Какво следва, ако подадената вода закъснее? Ясно, по-малка реколта, по-ниско качество на продукцията, ядове. Каква пък ще бъде цената на поливната вода е отделен въпрос, немаловажен. Не му върви на напояването в България. Къде заради кражби и затриване на поливни съоръжения.

Къде поради некадърни експерти, които били пропуснали да направят екологична оценка на проектите от ПВУР. Там пак една мътна работа. Изгубихме златния шанс около 800 млн. европейски пари да отидат за поливно земеделие. Кое му е мътното? Че тези, които с настървение чегъртат, до момента не са посочили точно кой носи отговорността за пропуска. Дали въобще го има? Или така беше угодно някому. Последната фабула – евентуално корупционно направени обществени поръчки, ще има развръзка. Но в „Напоителни системи“ – всичко тече, нищо не се променя.

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.