Как се отглеждат зеленчуци на площ от 10 000 дка

Павел Стоименов с амбициозен проект за създаване на заетост

Плевенското с. Брест навремето е било едно от най-големите населени места в Дунавската равнина. Отстои на около 45 км северно от Плевен и на крачка от река Дунав. Почвата е чернозем, лека, плодородна-меката за зеленчуците. Именно на това място бизнесменът Павел Стоименов е изградил зеленчукова градина на площ от 10 хил. дка.
 
Зеленчукопроизводството е не само предизвикателство, но и необходимост. Развитието на сектора ще съживи селските райони, чрез създаване на работни места. Понятието интелигентни села не включва единствено цифровизация, а означава изграждане на нови форми на сътрудничество между земеделците и местното население. Това са хората, които в момента поддържат малките общини.
 
Павел Стоименов е и един от големите зърнопроизводители у нас. Казва, че само с отглеждане на царевица и слънчоглед не може. Голяма част от площите му са преминали на Но-Тил-но там заетостта е минимална. Зеленчукопроизводството е отрасълът, който генерира разкриването на много работни места.
 
 
Желаещи да се трудят има, съответно заплащането е добро и стопанството не страда от недостиг на работна ръка.
Проблем е липсата на тесни специалисти. Така например не може да се намери агроном, който да внедрява модерни технологии при отглеждане на лук и чесън, картофи и дини, които след това отиват основно на вътрешния пазар.
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.