1. Начало
  2. Видеа
  3. Растениевъдство
  4. Какъв ще бъде добивът от италианските пшеници на Сембодиа?

Какъв ще бъде добивът от италианските пшеници на Сембодиа?

Изчисляване на прогнозен добив в землището на село Бутан

Поредният доволен клиент на Сембодиа е Светослав Станчев от фирма Агрокомплекс в село Бутан. Преди жътва продуктовият мениджър на Сембодиа Димитър Дойчев, търговският представител Светослав Давидов и собственикът на полето правят калкулация на прогнозен добив.
 

„Замерихме с метровка на няколко места при всеки от сортовете Катуло, Набуко и Каронте броя класове на квадратен метър, след което замерихме колко зърна има във всеки клас, както и теглото на зърната в един клас. Осреднихме резултатите и калкулирахме прогнозен добив, който може да очаква стопанинът от трите полета на производствения опит“, обясни Димитър Дойчев. 

 
Кои са факторите за добивност при пшеницата? Първият е брой стъбла, вторият фактор е брой класове, третият - брой зърна на всеки клас и четвъртият е абсолютната маса на зърната. Ако трябва да обобщим, се получава следното: при Катуло и Набуко има средно по 2,5 пролетни братя на всяко растение, при Каронте по 3,5 братя средно на едно растение. Пролетните братя са на 100% класоносни. Класовете са добре оформени и озърнени. Бройките зрънца в класовете и при Набуко, и при Катуло са между 44 и 51 бр. При Каронте се движат по-скоро между 48 и 58 зрънца. Абсолютната маса на зърното очакваме да бъде от порядъка на 33-36 грама при трите сорта. Като бройки класове при Катуло и при Набуко са изброени около 600-620 добре озърнени класа средно на кв. м (50-51 зърна, 35-37 г очаквана абс. маса). При Каронте - около 620 и 640 добре озърнени класа средно на кв. м (56-57 зърна, 33-34 г очаквана абс. маса). В случая става въпрос за възможно най-конкурентен добив при такова предизвикателно производство – много късна сеитба, пролетно братене, тежък инфекциозен фон. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.