1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сембодиа Семена - конкурентен добив при предизвикателно производство в стопанството на фирма Агрокомплекс

Сембодиа Семена - конкурентен добив при предизвикателно производство в стопанството на фирма Агрокомплекс

Топ предложенията за есенната кампания - Набуко, Катуло и Каронте

Поредният доволен клиент на Сембодиа е Светослав Станчев от фирма Агрокомплекс в село Бутан. Преди жътва продуктовият мениджър на Сембодиа Димитър Дойчев, търговският представител Светослав Давидов и собственикът на полето правят калкулация на прогнозен добив.

„Замерихме с метровка на няколко места при всеки от сортовете Катуло, Набуко и Каронте броя класове на квадратен метър, след което замерихме колко зърна има във всеки клас, както и теглото на зърната в един клас. Осреднихме резултатите и калкулирахме прогнозен добив, който може да очаква стопанинът от трите полета на производствения опит“, обясни Димитър Дойчев.

Резултатите са интересни. Посевът е засят на 30 ноември с норма 400-450 кълняеми семена/кв. м. Това е твърде късна сеитба, като след това растенията не са имали никакъв шанс да заложат нито един есенен брат. Добивът, на който ще разчита стопанинът, се базира изцяло на пролетни братя.

sembodia-butan

Кои са факторите за добивност при пшеницата? Първият е брой стъбла, вторият фактор е брой класове, третият - брой зърна на всеки клас и четвъртият е абсолютната маса на зърната. Ако трябва да обобщим, се получава следното: при Катуло и Набуко има средно по 2,5 пролетни братя на всяко растение, при Каронте по 3,5 братя средно на едно растение. Пролетните братя са на 100% класоносни. Класовете са добре оформени и озърнени. Бройките зрънца в класовете и при Набуко, и при Катуло са между 44 и 51 бр. При Каронте се движат по-скоро между 48 и 58 зрънца. Абсолютната маса на зърното очакваме да бъде от порядъка на 33-36 грама при трите сорта. Като бройки класове при Катуло и при Набуко са изброени около 600-620 добре озърнени класа средно на кв. м (50-51 зърна, 35-37 г очаквана абс. маса). При Каронте - около 620 и 640 добре озърнени класа средно на кв. м (56-57 зърна, 33-34 г очаквана абс. маса). В случая става въпрос за възможно най-конкурентен добив при такова предизвикателно производство – много късна сеитба, пролетно братене, тежък инфекциозен фон. И все още се вижда на полето, че Катуло и Каронте не са приключили вегетацията, листата са зелени, работят. Зърното и при двата сорта е във фаза млечна зрелост и има шанс да покажат по-висок хектолитър на жътва спрямо днешната симулация. Положените правилни грижи от страна на стопанина относно подхранването и растителната защита, очевидно позволява на сортовете да покажат способностите си и да се отплатят.

sembodia-butan1

Остават две неща - тази предварителна калкулация на очакван добив зърно да се потвърди на жътва, и второ - да проверим качествените показатели, където пък очакваме Набуко да затвърди имиджа си на отлична премиум пшеница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.